Joi a avut loc Demo Day in cadrul Innovation Labs 2016, iar cele mai bune echipe de studenti si-au prezentat ideile si produsele finale in fata juriului care a decis echipele care merita sustinute pentru a-si transforma simplele idei in produse finite.
In cadrul Bibliotecii Nationale din Bucuresti peste 100 de oameni au asistat la pitch-urile finale facute de catre echipe si au vazut ceea ce au reusit sa dezvolte ele pana in momentul de fata cu ajutorul Orange si al mentorilor care i-au asistat in ultimele 2 luni.
Innovation Labs 2016 a adunat echipe din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Sibiu, cele mai bune idei si cei mai talentati studenti avand ocazia de a beneficia de un program de mentorship si ajutor tehnic pentru a-si transforma ideile in produse reale.
Best Business
Premiuml Best Business, cel mai important dintre toate, a fost acordat de catre Mihai Tudor, vice-presedintele Romanian American Foundation, echipei Serafim, aceasta prezentand o idee care are menirea de a sustine dezvoltarea agriculturii prin monitorizarea culturilor de catre agricultori.
Echipa Serafim a gandit un sistem inteligent care se bazeaza pe senzori montati pe culturi si drone pentru a monitoriza constant starea culturilor, agricultorii beneficiind de informatii in timp real privind starea solului, calitatea aerului, datele fiind colectate pentru suprafete intinse de teren si afisate intr-o interfata usor de citit, construita folosind flexible computing pus la dispozitie de catre Orange Romania.
Pentru a facilita comunicarea intre senzori si hub-ul in care se stocheaza datele, Serafim foloseste o tehnologie numita LoraWAN, implementata cu ajutorul Orange Romania, aceasta avand o raza mare de actiune si consum redus de energie.
In baza informatiilor furnizate de catre tehnologia celor de la Serafim, agricultorii pot determina in timp real cat trebuie hidratate culturile, cum trebuie folosit ingrasamantul si pot vedea in timp real harti aeriene ale locatiilor, totul avand drept rezultat cresterea productivitatii culturilor.
Intr-o Romanie in care este nevoie de o sustinere a dezvoltarii agriculturii, cred ca tehnologizarea acestui segment al economiei romanesti este esential pentru ca Romania sa redevina granarul Europei.
Best Product
Premiul Best product a fost inmanat de catre Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, echipei ENTy, aceasta dezvoltand o metoda mai ieftina si mai eficienta de a face diagnosticari ORL pentru pacienti.
Echipamentul medical gandit de catre ENTy permite diagnosticarea problemelor de echilibru ale persoanelor care lucreaza la inaltimi mari, solutiile actuale fiind de dimensiuni mari si limitate doar la a oferi informatii vizuale privind problemele pacientilor.
Solutia la aceasta problema este un dispozitiv portabil de mici dimensiuni, care este si mult mai ieftin, el afisand indicatori numerici pe care doctorii ii pot interpreta mult mai usor, acestia fiind deasemenea implicati in procesul de dezvoltare al produsului final.
Aducand un dispozitiv medical de acest gen pe piata, ENTy spera sa ajute doctorii sa monitorizeze mai usor postra pacientilor si sa previna aparitia problemelor coloanei vertebrale si probabil peste nu foarte mult timp vom vedea produsul folosit in Romania.
Best Pitch
La final avem premiul acordat pentru Best Pitch, Ioana Petrescu decernandu-l echipei TRusT, care vrea sa aduca pe piata o platforma web prin care micii agricultori sa se poata organiza in cooperative agricole pentru a-si putea vinde mai usor produsele in hipermarket-uri.
O solutie de acest gen era necesara intr-o tara in care se cere tot mai mult sustinerea produselor locale, iar cei de la TRusT au gandit un sistem foarte simplu prin care micii agricultori pot folosi SMS-uri pentru a-si anunta partenerii in legatura cu disponibilitatea produselor.
Ideea celor de la TRusT a pornit de la alte asociatii agricole create in unele zone ale tarii, insa ei propun un sistem mai simplu de a comunica disponibilitatea produselor catre centre de colectare, astfel incat micii agricultori sa se poata concentra doar pe eficientizarea recoltei.
Ajungand acum la cele mai bune echipe din categoriile principale ale Innovation Labs 206 avem:
- Best Agriculture – Hive Inspector – o solutie pentru apicultori care le permite sa monitorizeze temperatura din interiorul stupilor, in special iarna cand mentinerea unei temperaturi ridicate constante este foarte importanta pentru activitatea albinelor;
- Best Health&Lifestyle – uRADMonitor – un dispozitiv capabil sa masoare poluarea in diversele sale forme: dioxid de carbon, umiditate, radiatiile afla/beta/gamma, temperatura sau presiunea. Echipa a fost premiata inclusive de catre Orange Romania, Solutia lor fiind compatibila inclusive cu hotspot-urile fixe sau mobile ale operatorului, ea functionand prin LoRaWAN;
- Best Retail – Squired – o solutie pentru restaurante care le permite sa le ofere clientilor posibilitatea de a-si rezerva masa dintr-o locatie, un sistem inteligent de cartografiere in cladiri fiind folosit, serviciile ofrite putand fi deasemenea evaluate de catre clienti;
- Best Cybersecurity – M4Security – adica o casca Bluetooth securizata care permite efectuarea de apeluri telefonice pe care nimeni nu le poate intercepta, chiar daca telefoanele folosite pentru a plasa acele apeluri au fost compromise de catre hackeri.
Innovation Labs 2016 se afla la cea de-a treia editie si ii are pe cei de la Orange in centru, ei oferindu-si ajutorul prin mentoring si solutii dedicate pentru dezvoltarea ideilor in produse.
Innovation Labs este dovada faptului ca exista romani care vor sa sustina Romania sa evolueze si sa-si ajute oamenii talentati sa aduca pe piata produse care au capacitatea de a rezolva probleme globale si de a schimba vietile romanilor si a multor altor oameni de pe planeta.
This post was last modified on iun. 4, 2016, 8:44 AM 08:44