Apple are mari probleme legale in China, acolo Biroul pentru proprietate intelectuala hotarand ca iPhone 6 si iPhone 6 Plus incalca un brevet de design al unei companii locale, iar compania Apple trebuie sa sisteze vanzarea acestor doua produse in capitala Beijing.
Baili este denumirea companiei care a inregistrat acel brevet de inventie, ea avand sediul in Shenzen, 100C fiind denumirea smartphone-ului al carui design a fost copiat de catre compania Apple, aceasta fiind prima oara cand autoritatile din China cer scoaterea din vanzare a unui iPhone.
Decizia este una pe cat de ironica, pe atat de surprinzatoare, iar asta pentru ca vorbim despre o tara in care companiile locale au copiat o gama extrem de variata de produse vandute in alte zone, sau chiar pe plan local, insa absolut nimeni nu le trage la raspundere pentru acest lucru.
China este plina de clone ale iPhone sau iPhone-uri contrafacute, asta ca sa nu mai vorbim despre clone ale Apple Store, insa Biroul pentru proprietate intelectuala decide sa ii dea castig de cauza unei companii necunoscute care sustine ca Apple ar fi copiat ceva ce doar ea a creat.
The iPhone 6 and iPhone 6 Plus infringe on Shenzhen Baili’s patent rights because of similarities to its 100C phone, the Beijing Intellectual Property Office wrote in its decision. Apple, whose iconic gadgets helped define the modern smartphone industry, didn’t respond to requests for comment.
Partea si mai ciudata a aceste decizii sta totusi in faptul ca intre iPhone 6 si Baili 100C exista putine puncte similare, iar asta este vizibil cu ochiul liber, mai putin pentru cei care analizeaza brevetele de inventie din China, sau mai bine zis hartia buna de pus pe foc in soba, pentru ca altor companii drepturile nu le sunt respectate.
Apple a facut deja apel impotriva acestei decizii ciudate si are la dispozitie o multitudine de cai de atac prin care se poate apara, insa cei de la Baili vor dori probabil sa rezolve repede disputa in afara instantelor pentru a obtine cateva milioane de dolari de la Apple.
Luna trecuta Apple a pierdut un proces similar in China, atunci un producator de accesorii din piele castigand dreptul de a se folosi de brand-ul iPhone pentru a-si vinde produsele in tara, lucru care nu este pe placul Apple deoarece multi ar putea crede ca respectivele produse ii apartin.
UPDATE: Apple spune ca va lupta pentru a intoarce aceasta hotarare si ca intre timp poate tine in vanzare smartphone-urile sale.
iPhone 6 and iPhone 6 Plus as well as iPhone 6s, iPhone 6s Plus and iPhone SE models are all available for sale today in China. We appealed an administrative order from a regional patent tribunal in Beijing last month and as a result the order has been stayed pending review by the Beijing IP Court.