Inginerii germani au creat un aparat de fotografiat nu mai mare decat un bob de sare, care ar putea schimba viitorul sanatatii, de imagistica si supraveghere.
Folositind imprimarea 3D, cercetatorii de la Universitatea din Stuttgart, au construit un aparat de fotografiat cu trei lentile, ce poate fi fixat pe capatul unei fibre optice cu latimea a doua fire de par.
O astfel de tehnologie ar putea fi folosita ca endoscoape “minimal-intruziv” pentru a explora interiorul corpului uman. Ar putea fi de asemenea introduse in monitoarele de securitate caci sunt preactic invizibile, sau in mini-roboti cu “viziune autonoma”.
A fost nevoie de doar cateva ore pentru a proiecta, fabricarea si testa minuscul “ochi”, ceea ce a condus la “performante optice ridicate si compactitate extraordinara”, au raportat cercetatorii.
Lentila compus are doar 100 de micrometri (0,1 milimetri sau 0,004 inch) latime si 120 microni, cu tot cu carcasa sa.
It can focus on images from a distance of 3.0 mm, and relay them over the length of a 1.7-metre (5.6-foot) optical fibre to which it is attached.
The “imaging system” fits comfortably inside a standard syringe needle, said the team, allowing for delivery into a human organ, or even the brain.
Endoscopic applications will allow for non-invasive and non-destructive examination of small objects in the medical as well as the industrial sector.
The compound lense can also be printed onto image sensor other than optical fibres, such as those used in digital cameras.