X

Operatorii telecom din UE tin retelele 5G ostatice

Operatorii de telefonie mobila din Europa incearca sa forteze Uniunea Europeana sa relaxeze legislatia privind neutralitatea internetului, retelele 5G fiind in mijlocul discutiei, companiile intentionand sa incetineasca dezvoltarea lor in cazul in care cerintele nu le sunt indeplinite.

Deutsche Telekom, Nokia, Vodafone sau British Telekom promit ca vor avea retele 5G in fiecare tara din Uniunea Europeana pana in 2020 deca guvernele europene relaxeaza legislatia privind neutralitatea internetului, companiile publicand si un manifest in acest sens, el demonstrand lacomia si lipsa de interes vis-a-vis de experienta oferita clientilor.

Practic, in acest manifest companiile cer ajutor din partea guvernelor statelor membre UE pentru a dezvolta tehnologiile 5G in Europa, insa avertizeaza si ca daca legislatia privind neutralitatea internetului nu va fi gandita spre beneficiul lor, investitiile pentru crearea acestui tip de retele vor fi amanate.

Companiile prezinta retelele 5G ca avand beneficii enorme pentru traficul rutier, siguranta publicului, dezvoltarea de orase inteligente, etc, insa totul doar daca li se permite sa functioneze intr-un asa mod incat sa faca sume enorme de bani pe spatele clientilor, limitand traficul de internet dupa bunul lor plac.

“The EU must reconcile the need for open Internet with pragmatic rules that foster innovation. The telecom industry warns that current net neutrality guidelines, as put forward by BEREC [the Body of European Regulators], create significant uncertainties around 5G return on investment. Investments are therefore likely to be delayed unless regulators take a positive stance on innovation and stick to it.”

Uniuniea Europeana a respins pana acum tentativele acestor companii de a isi crea o legislatie favorabila privind neutralitatea internetului, operatorii telecom trebuind sa ofere tuturor utilizatorilor acces egal, non-discriminatoriu si fara limitari la traficul de internet, lucru care nu le convine acestor companii.

Operatorii telecom ar doi sa creeze servicii speciale de internet care sa aiba prioritate de trafic in retelele lor, acestea urmand a avea preturi foarte mari, in timp ce restul utilizatorilor s-ar descurca cu ceea ce ramane, adica servicii de proasta calitate oferite la preturile actuale.

Avand in vedere modul in care a tratat pana acum UE problema neutralitatii internetului, cred ca exista sanse mici ca legislatia sa fie modificata pentru a fi in favoarea operatorilor telecom, insa desigur ca orice se poate intampla pana in septembrie, cand ar urma sa se ia o decizie cu privire lea legislatie.

Disqus Comments Loading...