Daca folosesti Instagram foarte des, atunci poate vei fi interesat sa afli ca un nou algoritm creat de catre cercetatorii universitatilor din Vermont si Harvard poate analiza pozele voastre si poate ghici daca voi treceti printr-o depresie, sau nu, fara a consulta un specialist pentru a depista aceasta problema.
Cercetatorii au folosit inteligenta artificiala si analizarea feed-urilor Instagram a catorva sute de utilizatori pentru a ajuta sistemul sa invete cum sa detecteze depresia in baza pozelor publicate de catre utilizatori, acestia afirmand ca sistemul lor este cat se poate de exact, cel putin in baza testelor facute pana acum.
Cercetatorii sustin ca algoritmul lor analizeaza culoarea pozelor, datele meta ale componentelor sale si analizarea fetei utilizatorului, iar in baza acestor puncte de informatii pot fi depistate simptomele de depresie in aproximativ 70% dintre cazurile analizate, chiar inainte ca doctorii sa confirme acest diagnostic.
Sistemul cercetatorilor a analizat 44.000 de poze a peste 166 de utilizatori pentru a putea invata cum sa detecteze in mod corect semnele depresiei, iar desi acuratetea sa este destul de mare, deocamdata el nu este prezentat ca un sistem 100% sigur, ci doar ca unul care poate ridica semnale de alarma in legatura cu eventuale probleme mentale ale utilizatorilor.
Using Instagram data from 166 individuals, we applied machine learning tools to successfully identify markers of depression. Statistical features were computationally extracted from 43,950 participant Instagram photos, using color analysis, metadata components, and algorithmic face detection.
Conform unui studiu facut in baza analizelor, cercetatorii sustin ca persoanele depresive au tendita de a folosi in mod frecvent filtre de culoare albastru-gri sau alb-negru pentru pozele pe care le incarca, persoanele sanatoase folosind in general filtre “calde”, cu tonalitati calde.