Dr. Andrew Anderson, un cercetator la Universitatea din Rochester, sustine ca dezvolta o tehnologie impreuna cu a lui echipa, care ii va ajuta in principal pe cei care au suferit atacuri cerebrale, iar acum au probleme de vorbire.
Not now, not next year, but this kind of research may eventually help individuals who have problems with producing language, including those who suffer from traumatic brain injuries or stroke.
Acestia au descoperit ca pot prezice activitati ale creierului mult mai precis daca s-ar face la intamplare. Cerebral Cortex a publicat studiul oamenilor de stiinta britanici iar tehnologia inventata, bazata pe tehnica imagisticii de rezonanta magnetica, a fost deja folosita pentru a scana creierul a 14 oameni, in timp ce acestia au citit 240 de propozitii diferite.
Astfel, specialistii au cautat modele neuronale asociate cu anumite cuvinte din propozitii si le-au folosit pentru a crea un asa-numitul ,,dictionar neuronal” iar ulterior au folosit sistemul obtinut pentru a prezice la ce s-ar fi putut gandi participantii din timpul experimentului.
Ca si exemple, cuvantul “cafea” are 65 de atribute care declanseaza impulsuri la nivelul creierului. In incercarea de a rezolva problema, invidivizii participanti la studiu au mai fost rugati sa asocieze 242 de cuvinte cu 65 de atribute, precum “culoare”, “zgomotos”, “placut” sau “timp”. Tehnolofia a fost astfel capabila sa asocieze, ca de exemplu, cuvantul ” joaca ” cu ” miscare”, caci aceasta activita implica… miscare.
Together, we then took that approach in a new direction, by going beyond individual words to entire sentences.
De asemenea, pentru a prezice in totalitate propozitiile ce urmau a fi formulate cu ajutorul unor termeni, specialistii britanici au reusit sa recreeze asocieri intre anumite activittati ale creierului si formularea unor cuvinte. Un alt exemlu, sistemul a putut prezice propozitia ,”Familia se joaca pe plaja”, chiar inainte ca persoana analizata sa o formuleze.