V-am spus zilele trecute ca ecranui iPhone 6 se strica si apare o dunga gri in partea sa superioara, problema fiind denumita in SUA Touch IC Disease, boala Touch ID. Problema are la baza faptul ca un mic chip din iPhone 6, care ar trebui sa controleze panoul tactil al ecranului, se dezlipeste de placa de baza, deci nu mai face contact cu ea si nu inregistreaza atingerile.
Conform service-urilor GSM din SUA, 90% dintre terminalele ale caror ecran se strica sunt iPhone 6 Plus, iPhone 6 reprezentand restul de 10%, un procent foarte mic. V-am spus de ce se strica ecranul iPhone 6 si nu raspunde la atingeri, insa cauza reala este mult mai complexa si service-urile GSM dau vina direct pe Apple pentru ea.
Ecranul iPhone 6 se strica dupa aparitia unei dungi gri si vina este a Apple
Conform reprezentantilor service-urilor GSM, compania Apple a facut o schimbare majora pentru componentele interne a iPhone 6 fata de iPhone 5S. Mai exact, daca pentru iPhone 5S folosea o placa de metal pentru a proteja contactele acelui chip al ecranului, pentru iPhone 6 foloseste un simplu sticker, schimbarea fiind o greseala majora.
Pentru ca in iPhone 6 nu mai exista acea protectie cu o placa de metal, chip-ul nu este protejat in momentele in care terminalul iPhone 6 Plus se indoaie in timpul folosirii. Dupa o perioada indelungata de timp de utilizare, acel chip se va dezlipi de placa de baza, iar ecranul va refuza sa mai raspunda la atingeri, problema devenind una majora.
Avand in vedere ca acest chip este fragil, de aici apar problemele cu ecranul care se strica, iar ele apar cam la un an dupa inceperea folosirii si in principal la iPhone 6 Plus. Greseala este in totalitate a companiei Apple si desigur ca nu va fi recunoscuta pentru ca este greu sa recunosti o greseala atat de mare.
iPhone 6S si iPhone 6S Plus sunt protejate
Desi ecranul iPhone 6 Plus se strica, iar cel al iPhone 6 este deasemenea fragil, iPhone 6s si iPhone 6S Plus sunt protejate impotriva acestei probleme. De ce? Ei bine, pentru ca acest chip a fost mutat direct in ecran pentru a face loc modulului Force Touch al 3D Touch, iar daca el s-ar strica, simpla inlocuire a ecranului rezolva problema.
Este foarte usor de tras concluzia ca Apple a inteles cat de mare este problema si a rezolvat-o prin mutarea locatiei chip-ului, iar asa s-a scutit de foarte multe plangeri ale utilizatorilor. Practic, daca la iPhone 6S si iPhone 6S Plus ar aparea aceasta problema, ea ar putea fi rezolvata mult, mult mai usor decat in cazul predecesoarelor.
Cum va ajuta Apple utilizatorii ?
Raspunsul simplu este, dupa parerea mea, ca nu va ajuta pe nimeni. Dupa ce a vanzut peste 200 de milioane de terminale iPhone 6 si iPhone 6 Plus Apple nu va recunoaste ca ele au o problema majora de fabricatie care va impune inlocuirea completa, o asemenea recunoastere putand da nastere unui scandal imens.
Recunoscand, Apple risca sa isi sifoneze serios imaginea si sa piarda increderea foarte multor clienti, asa ca va prefera ca problema sa dispara de la sine. Este corect ? Desigur ca nu, dar nu va asteptati ca Apple sa recunoasca faptul ca a gresit si ca va rezolva problema in vreun fel sau altul, pentru ca va faceti sperante desarte.