Pegaton, cel de-al doilea mare partener Apple care asambleaza terminale iPhone, sau tablete iPad, isi exploateaza angjatii inaintea lansarii iPhone 7. Cei de la Pegatron au deja iPhone 7 in fabricare si probabil vor livra cateva milioane de unitati catre Apple pana la jumatatea lunii viitoare in vederea lansarii globale.
Analizand fluturasii de salariu pe care cei de la Pegatron le-au dat angajatilor, unele organizatii pentru protectia muncii au descoperit ca acestia sunt exploatati inaintea lansarii iPhone 7. Mai exact, Pegatron ii forteaza sa faca in mod ilegal ore suplimentare, banii fara efectuarea lor fiind prea mici pentru ca angajatii sa poata trai decent.
Mai mult decat atat, pana si angajatii temporar muncesc peste program pentru lansarea iPhone 7, acest lucru fiind interzis in China, dar aceasta este doar o parte din problema. Separat s-a descoperit ca unor angajati li se impune sa se prezinte mai devreme la serviciu pentru a lucra cateva ore care nu sunt platite suplimentar de Pegatron.
Conform celor care au descoperit aceste informatii, angajatii chinezi au fost platiti cu 1.85 dolari pe ora de lucru in 2015, suma crescand la 2 dolari, insa dupa plata impozitelor au mai ramas 1.6 dolari. Dintre fluturasii de salariu analizati in 2015, 62% aveau peste 82 de ore suplimentare pe luna marcate, unul dintre angajati avand 109 ore suplimentare muncite, 293 in total pentru intreaga luna.
Angajatii care nu fac ore suplimentare primesc doar 213 dolari pe luna, dupa plata cheltuielilor de chirie, etc, iar fara ore suplimentare nu au suficient bani pentru a trai decent. Separat de orele suplimentare, angajatii petrec inca o ora trecand prin aparatul de securitate la intrarea si iesirea din fabrica, o perioada extrem de lunga, neplatita.
Practic, pentru a respecta preturile mici impuse de Apple pentru asamblarea iPhone, cei de la Pegatron isi exploateaza angajatii, iar acest lucru se intampla de ani si ani de zile. Foxconn este in exact aceeasi situatie, fiind in multiple randuri acuzata de catre ONG-urile din China ca isi exploateaza angajatii pentru partenerii americani.
Desigur ca aceste abuzuri nu se vor opri atat timp cat Apple are nevoie de iPhone si va impune preturi foarte mici pentru productie.