Apple este obligata sa plateasca retroactiv impozit in valoare de 13 miliarde de euro pentru profitul facut in Europa in perioada 2003 – 2014 si taxat necorespunzator de Irlanda. Aseara v-am spus ca o decizie a Comisiei Europene a hotarat ca Apple a beneficiat de ajutor ilegal din partea guvernului irlandez in ceea ce priveste reducerea impozitului pe profit.
Apple a platit impozit pe profit de doar pana la 0.005% in loc de 12.5%, cat platesc restul companiilor, iar Comisia Europeana considera ca banii neplatiti ca parte a acestuia cord sa fie recuperati. Acum Comisia Europeana sustine ca Irlanda trebuie sa recupereze 13 miliarde de dolari de la Apple ca impozite aplicate retroactiv pe profitul facut de catre americani.
Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenta, a condus aceasta investigatie care a durat aproape 3 ani de zile, iar la final se pare ca Apple iese pierzatoare din ea. 13 miliarde de dolari este o suma foarte mare si probabil Apple va face apel deciziei, iar in final ar putea plati mult mai putin decat suma ceruta de catre autoritati.
Apple a facut profit de 64 de miliarde de dolari in Europa in perioada 2003 -2014 prin subsidiara din Irlanda, aceasta controland intreaga sa activitate europeana. Cei de la Comisia Europeana stiu acest lucru si acum cer ca americanii sa plateasca exact atat cat este normal pentru profitul urias facut in cei 8 ani pe continentul european.
“Statele membre nu pot acorda beneficii fiscale doar anumitor companii, aceasta practica fiind ilegala conform legislatiei europene. Investigatia Comisiei a stabilit ca Irlanda a facilitati fiscale ilegale pentru Apple, care i-au permis companiei sa plateasca taxe substantial mai mici decat alte companii, pentru foarte mult ani. Acest tratament preferential i-a permis companiei Apple sa plateasca taxe de corporatie de 1% pe profitul din 2003 si de doar 0.005% pe profitul din 2014.”
Practic, Apple a beneficiat cel mai probabil despre cele mai mici taxe pe profit aplicate pentru vreo companie care este activa in Europa in momentul de fata. Din moment ce Comisia Europeana sustine ca Apple a platit taxe pentru profitul din 2014 ce reprezinta doar 0.005% din el, este clar ca vorbim despre o inginerie financiare foarte complexa.
Cei de la Comisia Europeana spun ca Apple a atribuit majoritatea profitului sau unei companii care exista doar pe hartie, ea neavand vreun sediu pe aceasta planeta. Profitul Apple Sales International si Apple Operations Europe atribuit acestei companii ramanea netaxat timp de 1 an, deci valoarea impozitelor era redusa considerabil.
Desi vorbim despre 13 miliarde de dolari pe care Comisia Europeana ii vrea recuperati de la Apple, cei din Cupertino si guvernul irlandez ar putea ajunge la o intelegere pentru a reduce suma. Desigur ca si Comisia Europeana va trebui sa fie de acord cu aceasta intelegere, altfel exista riscul unor noi investigatii si a unor amenzi mult mai mari.
UPDATE: Apple a anuntat ca va face apel deciziei comisiei europene.
This post was last modified on aug. 30, 2016, 3:59 PM 15:59