Astazi Comisia Europeana a acuzat in mod oficial compania Apple de evaziune fiscala si cere recuperarea a 13 miliarde de euro pe care ii considera impozit retroactiv. In urma unei investigatii de 2 ani, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca Apple a platit impozit pe profit de doar 0.005% in unii ani de activitate in Irlanda, o cifra comica, daca stam sa ne gandim.
Pentru a-si proba acuzatiile, cei de la Comisia Europeana au explicat si cum functioneaza masinaria europeana a companiei Apple, ea fiind impartita in doua subsidiare. Apple Sales International si Apple Operations Europe sunt cele doua companii despre care vom vorbi in acest articol, insa doar prin prima s-ar fi facut evaziunea fiscala despre care vorbim aici.
Apple Sales International
Apple Sales International este o companie inregistrata in Irlanda si este parte a grupului Apple, ea se ocupa de cumpararea produselor Apple de la fabricanti din intreaga lume. Aceste produse sunt vandute mai apoi in Europa, Orientul Mijlociu Africa sau India, deci vorbim despre un volum extrem de mare de vanzari care insumeaza zeci de miliarde de dolari anual.
Orice produs vandut in aceste regiuni de catre orice fel de magazin al Apple, genereaza o obligatie contractuala intre client si Apple Sales International, nu compania mama din SUA. Astfel ca, Apple irnegistreaza toate vanzarile de produse, insa incasarile si profitul raman in Irlanda, unde beneficiaza de tratament preferential de ordin fiscal.
Mai mult decat atat, Apple Sales International are dreptul de a se folosi de proprietatea intelectuala a Apple si finanteaza cam jumatate din investitiile in cercetare si dezvoltare ale companiei. In 2011 Apple Sales International a trimis 2 miliarde de dolari in SUA in acest scop, toti acesti bani fiind desigur dedusi din baza impozitabila pentru incasari.
Apple Operations Europe
Apple Operations Europe este tot o companie inregistrata in Irlanda, ea ocupandu-se in principal de fabricarea anumitor modele de Mac-uri pentru grupul Apple. Ea a beneficiat deasemenea de aceleasi facilitati fiscale precum Apple Sales International, deci din acest punct de vedere nu exista diferente in ceea ce priveste modul de taxare.
Apple Operations Europe are exact acelasi mod de distributie a profitului precum Apple Sales International, deci in cazul ambelor Comisia Europeana vorbeste despre evaziune fiscala.
Profitul trimis spre sediile fantoma – cum ar fi facut Apple evaziune fiscala
Apple Sales International si Apple Operations Europe inregistrau profit mare, chiar foarte mare conform Comisiei Europene, insa Irlanda nu apuca sa taxeze decat o fractiune din el. Majoritatea banilor treceau prin Apple Sales International, care facea si cele mai multe vanzari, asa ca in continuare voi vorbi despre ea, desi Apple Operations Europe a actionat intr-o maniera identica.
Dupa cum v-am spus mai sus, Apple Sales International este o companie irlandeza facuta de Apple pentru a cumpara produse de la parteneri si a le vinde in Europa, Orientul Mijlociu Africa sau India. Toate produsele vandute acolo duceau banii direct in conturile Apple Sales International, iar de aici ei erau distribuiti dupa noi, profitul disparand in vazduh.
Conform Comisiei Europene, intelegerea dintre Apple si Irlanda ii permitea sa imparta profitul inaintea taxarii, astfel ca Apple Sales International si Apple Operations Europe trimiteau aproape 99% din profit catre asa-numite “sedii centrale”, care nu aveau vreo locatie fizica pe aceasta planeta, conform autoritatilor.
“Sediul central” al Apple Sales International exista pe hartie si la el ajungea profitul facut de catre companie, insa in realitate nu avea o adresa, nu avea angajati, iar singurele activitati erau presupuse intalniri ale consiliului director. In ciuda acestor lucruri, “sediul central” al Apple Sales International primea 99% din profitul companiei irlandeze.
Conform Comisiei Europene, in 2011, de exemplu, Apple Sales International a inregistrat profit de 16 miliarde de euro in Irlanda, o cifra extrem de mare. Din aceasta suma, Apple Sales International a transferat 15.95 miliarde de euro spre “sediul central”, iar doar 50 de milioane de euro au fost inregistrat in Irlanda, unde au fost taxati.
Banii ajunsi la acest “sediu central” al Apple Sales International nu erau taxati pentru ca nu exista vreo adresa in vreo tara in care sa se poata inregistra profitul in vederea taxarii. In aceasta idee, pentru profitul de 16 miliarde de euro, Apple a platit un impozit care reprezinta 0.05% din intreaga suma.
Daca acel procent vi se pare mic, ei bine pana in 2014 el a ajuns la 0.005%, deci Apple a devenit si mai eficienta in a-si ascunde banii de autoritatile europene. Practic Apple Sales International si Apple Operations Europe ar fi ascuns zeci de miliarde de euro intr-un sediu fantoma care exista doar in contabilitatea companiei.
Cine plateste si cand ?
Intr-un document publicat astazi pentru investitori, Apple a declarat ca nu este ingrijorata din cauza hotararii publicate de catre Comisia Europeana si ca investitorii nu trebuie sa se teama. Apple va face apel impotriva deciziei si procedurile ar putea dura ani de zile, deci in final suma ceruta ar putea fi mai mica, sau chiar complet anulata.
In aceasta idee, Apple ar ramane cu zeci de miliarde de euro in profit ascuns prin sedii fantoma, iar restul companiilor din Europa platesc impozit conform cu legislatia si unele abia supravietuiesc. Este oare corect ce face Apple ? Din punct de vedere moral, cu siguranta NU. Din punct de vedere legal ? Am o vaga banuiala ca avocatii sai vor gasi o metoda de a reduce substantial suma in cativa ani de procese.
Voi ce parere aveti ?