Tim Cook continua tirata de atacuri impotriva Comisiei Europene, iar intr-un ziar irlandez a declarat ca acuzatiile de evaziune fiscala sunt doar o prostie politica si nimic mai mult. Tim Cook a declarat pentru ziarul irlandez ca Apple are o colaborare foarte stransa cu Irlanda de ceva vreme si ca intentiile de expansiune ale companiei nu se vor bloca din cauza acestui scandal.
Tim Cook sustine ca autoritatile europene “se iau” de Irlanda in mod incorect si ca Apple trebuie sa lupte cu guvernul irlandez impotriva Comisiei Europene pentru a-si dovedi nevinovatia. Cook este de parere ca nimeni nu a gresit in vreun mod in toti acesti ani si ca intreaga investigatie este o prostie politica a autoritatilor europene.
Tim Cook declara ca suma de 13 miliarde de dolari este una inventata de catre compania Apple, ea nefiind reala pentru ca Apple a platit impozite mult mai mari decat cele prezentate. Mai exact, in anul in care Comisia Europeana a spus ca Tim Cook a platit impozite de doar 0.005% din profit, adica 50 de milioane de euro, in realitate Apple a platit de 8 ori mai multi bani, adica 400 de milioane de euro.
Presedintele Apple afirma ca acuzatiile Comisiei Europene nu au vreo baza legala sau factuala, asa ca totul este doar de ordin politic si nu de ordin legislativ. Desi recunoaste ca aceasta ar fi o tentativa a UE de a stabili aceeasi politica fiscala in intreaga Europa, Tim Cook afirma ca abordarea nu este una dintre cele mai bune.
“Nimeni nu a gresit cu ceva si trebuie sa fim uniti, Irlanda este atacata in mod incorect si este inacceptabil. Este o prostie politica. EI au ales un numar de nu stiu unde. In anul in care Comisia a spus ca am platit 0.005% impozit pe profit, am platit in realitate 400 de milioane de dolari. Concluzia mea este ca hotararea Comisiei Europene nu are vreo baza legala sau factuala, iar asta sugereaza ca totul este politic.”
In final Tim Cook spune si ca de fapt Comisia Europeana incearca sa fure impozitele pe care SUA ar trebui sa le plateasca, iar aici practic apeleaza la ajutorul autoritatilor americane. Problema este ca profitul pe care Apple l-a trimis spre sediile fantoma nu va fi taxat undeva, el urmand a ramane in conturile companiei, deci Tim Cook nu prea spune adevarul.
Realitatea este ca Apple nu vrea sa plateasca impozite, cum de altfel mai nimeni nu vrea, iar asta este cat se poate de evident inclusiv din declaratiile presedintelui companiei.