X

iOS 10 review – toate noutatile pentru iPhone si iPad

In doar cateva ore urmeaza sa se lanseze iOS 10 pentru iPhone, iPad si iPod Touch-urile utilizatorilor din lumea intreaga, iar in acest articol va vorbesc despre toate noutatile sale. Ii putem spune un review pentru ca face “cunostinta” cu tot ceea ce aduce nou iOS 10 pentru noi chiar din momentul instalarii, compania Apple straduindu-se sa ofere imbunatatiri majore.

V-am explicat astazi cum va pregatiti pentru iOS 10 si cum instalati iOS 10, deci aveti tot ceea ce va trebuie pentru a face trecerea de la iOS 9 la noua versiune in conditii de siguranta. Din momentul disponibilitatii oficiale a iOS 10 pentru toata lumea, va trebui sa stati la “rand” cu toata plenta pentru instalare, deci va trebui sa aveti rabdare de fier.

La revedere slide to unlock

Una dintre functiile iconice ale iPhone dispare de indata ce vei instala iOS 10 in iPhone, iPad sau iPod Touch, compania Apple eliminand complet functia slide to unlock. Pentru a face loc widget-urilor, cei de la Apple nu mai permit deblocarea printr-l glosare din stanga spre dreapta, ci doar printr-o apasare a butonului Home.

Practic, un slide din stanga spre dreapta va oferi acces la widget-uri, in timp ce unul facut in partea cealalta va deschide camera, deci doar apasarea butonului Home te va duce la ecranul principal de aplciatii. Schimbarea este una extrem de importanta deoarece schimba complet modul in care ne deblocam iDevice-urile zilnic.

Daca aveti si Touch ID, atunci puteti face deblocarea prin simpla apasare a butonului Home, daca activati optiunea Deschidere la asezare deget, Rest to wake, din Settings > General > Accessibility > Home Button.

Deschide-l cu o simpla ridicare

Una dintre functiile mele favorite in iOS 10 are legatura cu faptul ca ecranul iDevice-ului se aprinde chiar din momentul in care il scoti din buzunar, sau il ridici de pe masa. Apple foloseste senzorii din terminale pentru a-si da seama cand dispozitivul este miscat, astfel ca aprinde ecranul pentru a ne afisa informatiile fara a apasa vreun buton.

Mai mult decat atat, terminalul stie cand se afla in buzunar si daca primeste notificari nu se aprinde, iar atunci cand il punem jos din mana, daca nu a fost deblocat, ecranul se stinge sigur in LockScreen.

Widgets – informatiile utile in LockScreen sau iconitele aplicatiilor

Una dintre cele mai importante schimbari in iOS 10 pentru iPhone si iPad este integrarea widget-urilor, ceva ce utilizatorii au cerut timp de ani si ani de zile. Compania Apple ne ofera in sfarsit posibilitatea de a vedea in LockScreen, printr-o glisare din stanga spre dreapta, widget-uri cu informatii utile din aplicatiile noastre.

 

Mai exact, putem afla informatii despre vreme, ce intrari avem in calendar in ziua respectiva, informatii privind email-urile de la diverse persoane, destinatii la care trebuie sa ajungem, contactele favorite si multe altele. Widget-urile pot fi accesate din LockScreen, sau ecranul principal de aplicatii cu o glisare din stanga spre dreapta.

Separat de acest modul, cei de la Apple ne afiseaza si informatii in widget-uri afisate pe iconitele aplicatiilor compatibile, daca avem 3D Touch. Practic, putem vedea unele informatii din aplicatii, sau accesa diverse sectiuni printr-o simpla apasare puternica pe iconita unei aplicatii, aceasta schimbare simplificand extrem de mult interactiunea cu aplicatiilee.

Stergerea aplicatiilor, sau de fapt doar ascunderea lor

Foarte multa lume s-a bucurat sa afle ca iOS 10 permite stergerea aplicatiilor native si inutile din sistemul de operare al celor de la Apple, insa totul este doar o simpla iluzie. Compania Apple ne permite sa “ascundem” aplicatiile native ale sistemului de operare prin acelasi gest care sterge restul aplicatiilor terte.

Din pacate aplicatiile native nu sunt sterse si nici nu pot fi sterse, ele fiind doar ascunse din ecranul principal de aplicatii, pentru a nu mai ocupa spatiu inutil. Cei de la Apple le listeaza in App Store pentru instalare rapida, insa in realitate nu se reinstaleaza nimic, ci doar se afiseaza aplicatia, care in mod standard este doar ascunsa.

Apple foloseste cuvantul “eliminati” pentru a ascunde aplicatiile native ale sistemului de operare iOS 10 si cuvantul “stergeti” pentru a le sterge pe cele terte, deci trebuie sa fiti atenti si sa nu va lasati pacaliti de acest truc al Apple.

Messages – mesaje, stickere in stilul WhatsApp, Facebook Messenger sau WeChat, plus un AppStore dedicat

Aplicatia Mesaje, Messages, are probabil parte de cea mai mare schimbare dintre toate cele oferite de catre compania Apple pentru utilizatorii din toata lumea. Cei de la Apple au incercat sa implementeze foarte multe functii care sunt disponibile deja in aplicatii precum WhatsApp, Facebook Messenger sau WeChat, totul in ideea de a tine utilizatorii mai mult timp conectati la aplicatie.

In clipul video de mai sus v-am prezentat toate noutatile pe care aplicatia Mesaje le are disponibile pentru iOS 10 in Romania, iar mai jos aveti o lista cu tot ceea ce veti gasi nou :

  • Animatii pentru intreaga interfata care scutura ecranul si maresc bulele pentru a evidentia continutul pe care dorim sa il partajam.
  • Scris de mana pentru orice fel de mesaje, ele fiind redate cu o animatie care le arata ca si cum ar fi scrise in timp real.
  • Cerneala invizibila pentru a ascunde textele sau mesajele, ce sunt redate doar la atingere.
  • Acum poti anima intregul ecran si spune „La multi ani!” sau „Felicitari!” cu animatii special create de Apple care acapareaza intreaga atentie.
  • Tapback ne permite sa marcam o bula de mesaje cu unul dintre emoticoanele speciale create de catre Apple.
  • Personalizarea mesajelor ne permite sa trimitem inimi, mingi de foc batai ale inimii, sau schite scrise de mana in loc de mesaje.
  • Stickerele ajung in aplicatia Messages, Mesaje, si pot fi lipite peste orice fel de poze, bule de mesaje si nu numai, totul cu ajutorul unor aplicatii din Messages AppStore.
  • Inlocuieste mesajele cu emoticoane chiar in momentul in care le scrii.
  • Asculta muzica direct in aplicatia Mesaje, Messages, partajarea putand fi facuta prin meniul de accesare al emoticoanelor.
  • Previzualizeaza pagini web direct in aplicatie folosind 3D Touch.

Majoritatea acestor schimbari pregatite de catre compania Apple pentru aplicatia Mesaje, Messages, nu ar fi posibile fara lansarea unui AppStore special de aplicatii. Acest nou magazin contine aplicatii special create pentru a functiona doar cu aplicatia Mesaje, el putand fi accesat direct din ea urmand pasii de mai jos :

  • Deschideti aplicatia Messages, Mesaje.
  • Accesati o conversatie.
  • In partea stanga sus a tastaturii veti vedea un buton cu o sageata spre dreapta, pe care va trebui sa o apasati. Daca aveti afisate deja trei iconite, atunci apasati-o pe cea care reprezinta un A.
  • Acum in partea stanga jos aveti o iconita formata din 4 puncte pe care va trebui sa o apasati.
  • In final, apasati acel + cu denumirea Store si veti accesa noul AppStore pentru Messages, Mesaje, din iOS 10.

Prin acest AppStore veti putea instala in aplicatia Mesaje, Messages, stickere, jocuri, sau veti putea oferi diverse alte functii interconectate cu aplicatiile disponibile in terminale.

Toate aceste noutati pentru aplicatia Messages, Mesaje, sunt disponibile NUMAI daca folositi sistemul iMessage, ele neputand fi folosite si pentru trimiterea de SMS-uri normale.

Poze – cauta orice, oricand si modifica dupa bunul plac

Aplicatia Poze are parte de un update major in iOS 10, compania Apple implementand foarte multe noutati semnificative pentru ea. Incepem cu functia numita Memories, Amintiri, care are menirea de a ne prezenta cele mai importante momente capturate de catre noi in poze sau clipuri video disponibile in terminale.

Aceasta functie grupeaza pozele si clipurile video in functie de data sau locatie, pentru a ne prezenta cele mai importante momente din viata noastra, inregistrate in poze. Mai mult decat atat, aplicatia Poze poate crea si slideshow-uri in care reda pozele importante din anumite locatii, totul intr-un format complet nou.

Pentru fiecare slideshow compania Apple ne permite sa alegem si cate o melodie potrivita pentru tipul de poze pe care le vedem, astfel ca vom avea parte si de un fundal de sonor potrivit pentru ceea ce vedem.

De la functia Amintiri trecem acum la cea pentru editarea pozelor, Apple modificand locatia butonului de editare, dar implementand si optiunea de a le marca cu o serie de tool-uri noi. Apple ne ofera posibilitatea de a trasa linii peste pozele noastre intr-o serie de culori predefinite, grosimea acestora depinzand de intensitatea cu care apasam pe ecran, daca avem 3D Touch, sau de setarile facute pentru grosime direct din interfata aplicatiei Poze, Photos.

Separat de marcare cu lunii, avem optiunea de a introduce o lupa care sa mareasca o anumita zona a unei poze, sau avem optiunea de a introduce diverse texte, ori caractere emoji, fontul si dimensiunea literelor putand fi modificate dupa nevoi, la fel ca si pozitia textelor.

Optiunile pentru marcarea pozelor sunt foarte interesante si cu siguranta vor fi destule persoane care sa se bucure de ceea ce ofera ele, implementarea acestor functii eliminand intr-o anumita masura necesitatea de a mai instala aplicatii terte pentru editarea de poze.

Mergand mai departe, cei de la Apple au implementat inteligenta artificiala in aplicatia Poze, astfel ca acum putem cauta printre diversele poze din terminalele noastre. Acest sistem identifica automat obiectele, peisajele sau persoanele din poze si ne permite sa le cautam direct in aplicatie pentru a descoperi pozele.

Apple si-a invatat aplicatia sa recunoasca toate aceste elemente in baza unor algoritmi predefiniti, insa desigur ca sistemul nu este 100% perfect, asa ca trebuie sa aveti rabdare cu el pentru a gasi pozele cat se poate de corect.

In final, merita mentionat faptul ca iPhone 7 si iPhone 7 Plus vor putea inregistra si edita poze in format RAW.

Harti – cartografiere la fel de proasta, dar cu mai multe functii

Aplicatia Harti nu devine cu mult mai utila in iOS 10, compania Apple neavand mai harti mai detaliate pentru utilizatorii din Romania, insa incercand sa ofere o serie de servicii conexe. Desigur ca acestea sunt in principal utile pentru SUA, nu si pentru tara noastra, dar probabil in viitor americanilor li se va face mila de noi si ni le vor oferi intr-o forma sau alta.

Bun, acum sa trecem in revista principalele noutati pe care aplicatia Harti ni le ofera incepand cu iOS 10 :

  • Rezervari – acum putem face rezervari pentru restaurante, hoteluri, sau chiar UBER direct din aplicatia Harti, dar numai daca aplicatiile respective ofera suport pentru asta;
  • Sugestii proactive – acum aplicatia Harti ne poate oferi sugestii pentru a ajunge mai repede la destinatie, similar cu Waze, dar mai putin util in Romania din cauza hartilor nu foarte bine actualizate;
  • Informatii despre ruta – aplicatia Harti poate sa afiseze acum informatii de interes de pe ruta noastra, adica locatii de restaurante, benzinarii, cafenele, magazine si multe altele.
  • Salvarea locatiei de parcare – ca un bonus binevenit, aplicatia Harti este acum capabila sa salveze locatia in care am parcat pentru a ne ghida mai usor catre ea.

Cam atat pentru aplicatia Harti, insa aceste functii nu sunt in totalitate disponibile in Romania si mai utile ar fi fost hartile actualizate, asa cum sunt cele din Google Maps.

Locuinta – controleaza-ti casa de pe iPhone sau iPad

Daca intentionati sa cumparati produse inteligente pentru casa care sunt compatibile cu platforma HomeKit, atunci Apple are pentru voi o aplicatie dedicata. Denumita Home, sau Locuinta, aceasta aplicatie va permite sa va controlati intreaga casa din propriul iPhone, sau propria tableta iPad, chiar si de la distanta.

Aplicatia Locuinta va permite sa porniti muzica, sa aprindeti luminle, sa deschideti usa de la garaj, sau sa controlati orice fel de gadget compatibil cu HomeKit, totul prin simple apasari. Aplicatia are o interfata prietenoasa care va afiseaza toate gadget-urile in liste de favorite, sau in functie de camera in care le aveti pe toate.

Mai mult decat atat, puteti face setari prestabilite pentru momentele in care ajungeti acasa, plecati de acasa, sau va cultati, astfel ca toate gadget-urile isi vor modifica functionalitate in consecinta. Aplicatia Locuinta este ideala pentru cei care au case inteligente, dar desigur vorbim despre un numar foarte restrans de persoane.

Muzica – o noua “fata” pentru Apple Music

Apple Music are parte de o schimbare serioasa in iOS 10, compania Apple oferindu-ne o interfata modificata pentru a interactiona mai usor cu toata muzica online, sau offline. Pentru mine, schimbarea este una inportuna deoarece transforma o interfata prietenoasa intr-o interfata ce pare neterminata si potrivita mai mult pentru Android.

Lasand acestea la o parte, compania Apple Afiseaza in meniul meniu al aplicatiei Muzica toata muzica adaugata de catre noi din calculatoare sau Apple Music. Acolo avem acces la listele de redare, artisti, albume si melodii, totul disponibil intr-un format foarte simplu si usor de accesat.

Mai departe avem sectiunea Pentru dvs, For You, in care Apple a ales sa ne afiseze recomandari pentru melodii alese de catre angajatii sai, separat de recomandarile uzuale. Aceasta sectiune a fost in general dedicata recomandarilor de melodii, insa acum Apple foloseste editori umani in locul algoritmilor software, pentru a face recomandari.

Separat de aceste modificari, aplicatia Muzica va afisa de acum si versurile melodiilor pe care le ascultam, daca dorim acest lucru, totul preluat direct din serverele Apple. Practic, vorbim in principal despre o schimbare vizuala si nu neaparat despre imbunatatiri pe partea de functionalitate.

Notificari interactive

Incepand cu iOS 10 notificarile din LockScreen devin interactive, astfel ca vom putea vedea ce informatii ascund ele fara a mai accesa efectiv aplicatiile dedicate. Spre exemplu, in aplicatia Messages vom putea vede franturi din conversatii impreuna cu poze sau clipuri video, direct din LockScreen, fara a deschide aplicatia.

Mai mult decat atat, direct din notificare vom putea raspunde la mesaje, vom putea adauga poze, clipuri video sau orice alte atasamente, fara efort. Practic devine mult mai simplu sa comunicam cu oricare dintre prietenii nostri direct din notificari, lucru care pana in prezent era imposibil, indiferent de aplicatii.

Predictii contextuale

iOS 10 a devenit mult mai inteligent in a isi da seama despre ceea ce dorim sa scriem, astfel ca Apple a implementat un sistem de predictii contextuale, care completeaza automat propozitii. Spre exemplu, daca dorim sa scriem un mesaj prin care ii spunem unei persoane ca vom fi disponibili la o anumita ora/data, aplicatia Mail sau Mesaje vor completa automat acele informatii.

Acest sistem de predictie contextuala este desigur util si in foarte multe alte situatii, insa daca scrieti mesajele in limba romana nu trebuie sa va bazati chiar atat de mult pe acuratetea sa.

Siri – fara romana, dar in aplicatii

Nu, iOS 10 nu ne aduce posibilitatea de a folosi Siri in limba romana, insa asistentul personal poate fi acum integrat in aplicatiile dezvoltatorilor din lumea intreaga. Apple le ofera acestora acces la API-urile sale pentru ca ei sa ne permita sa controlam aplicatiile prin comenzi vocale rostite asistentului personal Siri.

In aceasta idee, folosind Siri se poate comanda mancare, se pot face rezervari la restaurate, se pot comenda masini Uber si multe, multe altele. Apple ofera acces la Siri pentru a extinde utilitatea asistentului personal, lucru extrem de important in contextul in care el este disponibil intr-un numar limitat de limbi.

Este greu de spus daca pana in 2017 Siri va intelege limba romania, dar sperantele raman.

Alte schimbari

Pentru Safari exista imbunatatiri serioase ale modului in care sunt incarcate si redate paginile web, insa din pacate nu avem parte de schimbari pentru interfata. Nici nu avem parte de functii noi, dar putem vedea clipurile video intr-un format nou, mult mai prietenos, asa ca probabil veti vedea mai multe clipuri video zilnic.

Daca folositi flash LED-ul terminalelor voastre pe post de lanterna, atunci veti afla cu bucurie ca acum puteti seta intensitatea lumii emise de catre el. Desigur ca aceasta functie este disponibila numai pentru cei care au 3D Touch, insa chiar si asa vorbim despre o schimbare benefica pe care compania Apple ne-o ofera incepand de acum.

Apple News are parte de o interfata imbunatatita de catre compania Apple, platforma celor din Cupertino inregistrand totusi un grad destul de redus de utilizare, insa asta era de asteptat. Apple News este disponibila in cam toata lumea in momentul de fata.

iOS 10 control center design

Inainte sa inchei va spun si ca avem parte de un Control Center modificat de catre cei de la Apple, cu o interfata noua, care are un design nu foarte potrivit pentru Apple. Pe de alta parte Control Center este impartit acum in 2 sectiuni distincte, una pentru toggle-uri si control de functii, dar si una separata pentru controlarea muzicii ascultate.

Notifications Center a fost deasemenea simplificat in iOS 10, compania Apple pastrand doar doua sectiuni, una in care vedem toate widget-urile disponibile pentru aplicatii si una cu notificari.

Acestea fiind spuse, sper sa va bucurati de iOS 10 si de tot ceea ce ofera el.

This post was last modified on sept. 19, 2016, 8:28 AM 08:28

Disqus Comments Loading...