Compania Apple lupta impotriva Comisiei Europene fara o armata de oameni care sa faca lobby in favoarea sa in cadrul Uniunii Europene, as acum se intampla in mod normal in asemenea situatii. Cei de la Apple nu cheltuie foarte multi bani pentru a face lobby in Europa, anul trecut doar 900.000 de euro fiind alocati in acest sens de catre Apple.
Apple nu are angajata vreo persoana care sa faca lobby in favoarea sa in fata organismelor europene de la Bruxelles si doar 5 persoane lucreaza part timp in acest scop pentru Apple. Cei de la Google, in schimb, au cheltuit anul trecut de 4 ori mai multi bani pentru a face lobby in fata Comisiei Europene si au peste 10 persoane angajate in acest scop in Europa.
Din cauza lipsei acestor persoane care sa faca lobby, compania Apple nu a avut prea multe informatii privind investigatia pe care Comisia Europeana a desfasurat-o in ultimii ani. In ciuda acestui lucru, o persoana angajata in cadrul Comisiei Europene a afirmat ca Google nu a avut foarte mult succes in a se tine departe de investigatii, desi a cheltuit multi bani pentru lobby.
Multe companii americane cheltuie bani seriosi pentru a face lobby in vederea obtinerii de rezultate favorabile pentru investigatiile facute de catre Comisia Europeana. In ciuda acestui lucru, Microsoft, Amazon, Starbucks si altele, au fost amendate cu sume mari in momentele in care s-a dovedit ca ele au incalcat legislatia europeana.
“People familiar with the directorate say there is limited leeway for influencing the outcome of any competition investigation. The regulator can’t stray too far from previous case law in its decisions to ensure the ruling is upheld in court when the companies inevitably appeal it. Still, “I don’t know what [Apple] would have done differently,” said a person close to the commission’s competition office. “It’s not a question of behavior; it’s a question of what’s in the numbers and what’s on the table.”