iPhone 7 si iPhone 7 Plus au fost lansate, in premiera, de catre Apple pe 16 septembrie in 28 de tari de pe glob, de aproape 3 ori mai multe locatii decat in mod normal. Tot in premiera, iPhone 7 si iPhone 7 Plus au fost lansate in Romania la doar o saptamana mai tarziu, ele fiind disponibile in stocuri limitate in momentul de fata pe intreaga planeta.
Dintre cele doua, am ales sa cumpar iPhone 7 Plus deoarece din punctul meu de vedere, si al multor altora, acest terminal aduce adevaratele schimbari fata de generatia anterioara. In acest review va voi detalia tot ceea ce trebuie sa stiti despre el si poate va voi convinge ca merita atentia voastra, in ciuda ecranului de 5.5 inch pe care il are.
Design – negrul revine la moda
Din punct de vedere estetic exista foarte putine diferente intre iPhone 7 si iPhone 7 Plus si iPhone 6 si iPhone 6S Plus, compania Apple pastrand, in linii mari, un design vechi de 3 ani. Pentru iPhone 7 si iPhone 7 Plus au fost eliminate antenele care separa carcasa in 3 parti distincte, ele inconjurand acum partile inferioara si superioara, fara a mai “brazda” carcasa.
Pentru ca uimiti nu veti fi privind panoul frontal, avand in vedere ca noul buton Home tactil arata, la o prima vedere, exact la fel precum cel vechi, va spun ca o alta modificare vizibila este la baza carcasei. Apple a eliminat portul audio de 3.5mm din noile iPhone 7 si iPhone 7 Plus, el fiind inlocuit despre un modul Taptic Engine, despre care voi vorbi mai jos.
In partea inferioara a carcasei iPhone 7 si iPhone 7 Plus exista doua grilaje, insa doar cel din partea dreapta ascunde un difuzor sub el, cel din stanga avand doar rol estetic si de “aerisire” a barometrului din carcasa.
Mergand mai departe, butoanele de volum nu mai fac parte dintr-un segment al carcase care este taiat, ele fiind scoase in exterior la fel precum cel Power, fara a iesi in evidenta. Separat de acestea, in panoul frontal veti observa ca difuzorul folosit pentru apeluri telefonice este mai lat decat in trecut, dar asta pentru ca el ascunde un al doilea difuzor.
In final ajungem la camere, cea din iPhone 7 fiind mai mare decat cea din iPhone 6S, dar fara ca diferenta sa fie foarte vizibila, fara a compara terminalele unul langa celalalt. iPhone 7 Plus are totusi o camera duala care poate fi extrem de usor recunoscuta de la distanta, terminalul fiind la fel de usor de deosebit fata de cele lansate inaintea sa.
Ecran luminos si vibrant, cel mai bun LCD din lume
iPhone 7 Plus are acelasi ecran de 5.5 inch cu rezolutie 1920 x 1080 pixeli, iar pentru iPhone 7 totul a ramas neschimbat fata de predecesorul sau, din acest punct de vedere. In ciuda acestei mentineri a specificatiilor, in iPhone 7 si iPhone 7 Plus compania Apple a implementat cel mai luminos si vibrant ecran LCD implementat vreodata intr-un smartphone.
Vorbim despre un ecran care este cu 25% mai luminos decat cel al iPhone 6S, el fiind capabil sa lumineze la o putere de 705 nits, insa numai folosind functia de luminozitate automata. Setarea manuala a luminozitatii nu va permite atingerea acestui nivel de iluminare, asa ca va trebui sa va bazati pe software pentru a va putea bucura de el.
Separat de iluminarea mai buna, iPhone 7 si iPhone 7 Plus au un ecran creat avand la baza standardul Wide Color DCI-P3 dezvoltat pentru industria cinematografica. In termeni simpli, noul ecran are o varietate mai larga a gamei cromatice, dar si cel mai bun management al culorii din industria smartphone-urilor.
Practic, ecranul iPhone 7 si iPhone 7 Plus afiseaza mai multe culori decat orice alt smartphone si o fac mult mai exact decat in trecut, pentru a ne reda o imagine cat mai naturala. Apple spune ca imaginile sunt atat de reale incat ai impresia ca esti in locatia inregistrarii cand te uiti la ele, iar adevarul este ca trebuie sa ii dau dreptate.
iPhone 7 si iPhone 7 Plus au un ecran exceptional, cu mult mai bun decat cel din iPhone 6S si iPhone 6S Plus, insa imaginile si cuvintele nu va pot convinge fara sa il vedeti. Fortata de catre concurenta, compania Apple a fost nevoita sa se autodepaseasca anul acesta, ultimul sau ecran LCD fiind o adevarata bijuterie, inainte de trecerea la OLED.
Noul buton Home tactil
Unul dintre motivele principale pentru eliminarea portului audio din iPhone 7 si iPhone 7 Plus a fost schimbarea vechiului buton mecanic, cu unul tactil. Totusi este impropriu spus tactil, pentru ca vorbim mai mult despre un buton 3D Touch, el fiind capabil sa simta presiunea aplicata pe el de catre utilizator.
Noul buton Home este o schimbare pe care o resimtiti imediat si care va avea nevoie de cateva ore inainte de a va obisnui cu ea, insa eu unul sunt placut multumit de schimbare. Desi initial interactiunea parea ciudata, dupa cateva ore totul devine foarte natural si chiar mai placut decat in cazul folosirii vechiului buton mecanic.
Butonul Home 3D Touch are un meniu de setari in aplicatia Settings > General > Home Button, Configurari > General > Principal. Acolo veti avea de ales intre 3 setari pentru sensibilitatea butonului la apasare, iar cea mai apropiata experienta de cea a butonului clasic este setarea a 3-a, unde apasati si cel mai puternic pe buton.
Desigur ca puteti alege orice setare doriti, insa eu o folosesc pe ultima si cred ca este cea mai potrivita, experienta noua facand parte din farmecul iPhone 7 Plus.
Performante – primul procesor quad-core, care bazaie
Pentru prima oara in istoria iPhone, compania Apple a lansat un chip A10 Fusion in care a inclus un procesor quad-core. Mai exact, iPhone 7 si iPhone 7 Plus au procesoare quad-core, doua dintre nuclee fiind folosite pentru task-urile care necesita multa putere de procesare, doua dintre ele fiind folosite pentru utilizarea obisnuita.
Cele doua nuclee pentru “performanta” consuma mai multa energie a bateriei si sunt activate doar uneori, in timp ce nucleele pentru utilizare obisnuita consuma mai putina energie si functioneaza mai tot timpul. Toate cele patru nuclee au frecventele ajustate dinamic, astfel ca in functie de necesitati, primim si performantele.
Procesoarele au teoretic frecventa de 2.34 GHz si noul chip A10 Fusion este cel mai puternic implementat vreodata intr-un smartphone lansat pe piata. El a reusit sa depaseasca in puterea de procesare orice alt smartphone in testele de performanta, dar si in comparatiile facute in utilizarea zilnica, lucru de asteptat.
In noul chip A10 Fusion compania Apple a implementat si 2 GB RAM DDR 4 pentru iPhone 7 si 3 GB RAM DDR 4 pentru iPhone 7 Plus. Diferenta de 1 GB RAM dintre terminale este facuta in principal pentru camera duala a iPhone 7 Plus, ea contand atunci cand faceti poze cu el, sau daca tineti multe aplicatii deschise in fundal in utilizarea zilnica.
Apple spune ca iPhone 7 Plus este de 2 ori mai puternic decat iPhone 6 in ceea ce priveste puterea de procesare si are o placa grafica de 3 ori mai puternica. Fata de iPhone 6S diferentele sunt de aproximativ 30% in testele de performanta, el reusind sa intreaca inclusiv tableta iPad Pro 12.9 inch, care are si 4 GB RAM implementati.
Apple sustine ca a creat noul chip A10 Fusion si pentru a administra mai eficient energia, crescand autonomia bateriei iPhone 7 si iPhone 7 Plus. Realitatea este ca Apple specifica in fiecare an imbunatatiri de acest gen pentru fiecare chip pe care il lanseaza pentru terminalele sale iPhone, insa anul acesta sporul de autonomie este usor de resimtit.
Desi iPhone 7 si iPhone 7 Plus au procesore mult mai performante decat predecesoarele lor, in iOS 10 nu veti simti diferente majore in ceea ce priveste utilizarea, deocamdata. Pe masura ce mai multe aplicatii vor sti sa le foloseasca, diferentele vor creste, dar deocamdata ele nu sunt chiar atat de mari.
In final, va spun si ca acel bazait, despre care ati tot auzit, exista, insa nu este deranjant si nu afecteaza in vreun fel experienta de a va folosi terminalele zilnic. Veti auzi bazaitul doar daca exista foarte multa liniste in jurul vostru, insa sunetul este extrem de incet, dar daca vreti sa-l auziti mai bine, apropiati logo-ul carcasei de ureche.
Camera duala cu functia Portret pentru poze inedite
Tot ca o premiera pentru linia iPhone, compania Apple a implementat in iPhone 7 Plus o camera duala formata din doi senzori de imagine de 12 megapixeli fiecare. Un senzor este wide-angle, deci poate inregistra poze normale, celalalt fiind telephoto, el oferind zoom optic de pana la 2x pentru a inregistra in poze obiecte aflate la distanta.
Senzorul wide-angle al camerei duale a iPhone 7 Plus are deschidere f/1.8, dimensiune pixel de 1.5µm si distanta focala de 26mm, el putand capta mai multa lumina decat cei folositi in trecut in camerele iPhone. Senzorul telephoto are deschidere f/2.8, dimensiune pixel 1.3µm si distanta focala de 56mm, el fiind folosit doar in conditii de luminozitate buna.
Cand faci poze cu iPhone 7 Plus este folosit senzorul wide-angle, cel telephoto fiind folosit doar atunci cand faci zoom, sau cand folosesti functia Portret. Daca faci poze in conditii de luminozitate scazuta si vrei sa faci zoom, atunci nu vei folosi senzorul telephoto cu zoom optic, ci pe cel wide-angle cu zoom digital de pana la 10x.
Camera duala a iPhone 7 Plus este capabila sa inregistreze fotografii exceptionale in conditii cu lumina foarte buna, ele fiind extrem de clare si redand foarte fidel ceea ce inregistram. Cu zoom optic de pana la 2x, puteti surprinde mult mai clar detalii ale oamenilor sau obiectelor, plus tot ceea ce se afla la o distanta mai mare decat in mod normal.
Mai mult decat atat, in conditii de luminozitate scazuta vom putea face poze de calitate mult mai buna decat in trecut, in cazul clipurilor video situatia fiind identica. Deschiderea mai mare pentru camera permite patrunderea unei cantitati mai mari de lumina in senzor, astfel ca pozele vor fi mai luminoase si mai clare decat in trecut.
Conform companiei Apple, aplicatia Camera a iPhone 7 Plus inregistreaza intre 3 si 7 poze in format RAW, le analizeaza si combina elemente din fiecare. Rezultatul final este o poza de cea mai buna calitate posibila inregistrata folosind terminalele iPhone 7 Plus.
Functia vedeta a acestui smartphone poarta denumirea Portret, ea permitandu-ne sa inregistram poze cu un efect de camp de prunzime, depth effect sau bokeh. Aceasta functionalitate era pana in prezent dedicata doar aparatelor DSLR, insa iPhone 7 Plus ne-o va oferi de indata ce iOS 10.1 va fi lansat in mod public.
Cu ajutorul acestei functii putem face poze care pun in prim-plan subiectul sau obiectele din imagini si defocalizeaza fundalul. Acest efect ne permite sa cream poze inedite care atrag atentia asupra elementelor foarte importante pentru noi, aceasta fiind si functia mea favorita pentru noua camera a iPhone 7 Plus.
Pentru a blura fundalul pozelor, iPhone 7 Plus foloseste ambele camere pentru functia Portret, cea wide-angle inregistrand imaginile de fundal, cea telephoto subiectul. Functia Portret poate fi folosita doar in conditii de luminozitate foarte buna si doar prin plasarea subiectului la maxim 2.5 metri de obiectiv, totul fiind reglat automat.
Apple sustine ca functia Portret beneficiaza de inteligenta artificiala si invata din fiecare poza pe care o facem, ea analizand in timp real intregul camp vizual inregistrat de camera. Pe masura ce functia “invata” din pozele facuet de catre noi, ea va sti cum sa distinga mai usor obiectele principale de fundal si le va separa ca atare.
In continuare, iPhone 7 Plus beneficiaza de un stabilizator optic de imagine pentru poze si clipuri video, astfel ca orice fel de continut multimedia veti inregistra, el va fi cat se poate de stabil. iPhone 7 Plus inregistreaza in continuare clipuri video la rezolutie maxima 4K la 30 de cadre pe secunda, deci nu exista schimbari notabile din acest punct de vedere.
Pe de alta parte, in cazul in care inregistram clipurile video in conditii de luminozitate scazuta, aplicatia Camera a iPhone 7 Plus aplica un efect cinematic pentru ele. Rezultatul final va fi un clip video care seamana foarte mult cu un film pe care-l vedem la cinema, insa acest efect este aplicat doar in acele conditii de inregistrare.
Bateria – autonomie cu pana la o ora mai buna
iPhone 7 Plus beneficiaza de o baterie de capacitate mai mare fata de predecesorul sau, Apple oferindu-ne o baterie de 2910 mAh in comparatie cu cea de 2750 mAh a modelului anterior. Cei 250 mAh in plus combinati cu noul chip A10 Fusion, care administreaza mai eficient energia, au drept rezultat o ora de utilizare in plus pentru terminal.
Apple a promis in conferinta de prezentare a iPhone 7 Plus ca noul smartphone va oferi autonomie mai buna, iar in testele mele de pana acum am observat ca promisiunile celor din Cupertino sunt reale. In aceasta idee, va veti bucura de mai mult timp pentru a va utiliza terminalul, iar acest lucru este tot timpul un beneficiu pentru noi.
Difuzoare stereo mai puternice
Pentru prima oara in istoria iPhone, compania Apple a implementat in iPhone 7 Plus difuzoare stereo, unul la baza carcase si unul in partea superioara. Difuzorul din partea dreapta jos a carcase ramane la locul lui, iar grilajul din partea stanga a jos a carcasei nu ascunde un al doilea difuzor, ci are rol estetic si de a aerisi barometrul din smartphone.
Al doilea difuzor este amplasat in prtea superioara a panoului central, langa camera frontala si langa difuzorul folosit pentru apelurile telefonice. Apple a largit acel grilaj pentru a face loc pentru acest al doilea difuzor si foarte multa lume se bucura de aceasta schimbare, deoarece ea ne ofera o experienta mult mai buna pentru jocuri.
In momentul de fata iPhone 7 Plus este capabil sa redea sunetele la peste 100 dB cu ambele difuzoare, diferenta fata de predecesoare fiind de 5 – 10 dB, in functie de teste. Aceste difuzoare sunt si inteligente, schimband canalul de redare in functie de orientarea iPhone 7 Plus, asa ca veti avea aceeasi experienta indiferent cum folositi produsul.
Touch ID
Desi acest lucru nu a fost mentionat de catre compania Apple in prezentarea facuta pentru iPhone 7 Plus, noul smartphone are un Touch ID imbunatatit. Vorbim aici despre o citire mult mai exact a amprentelor si nu desre o deblocare mai rapida a smartphone-ului, deci teoretic experienta oferita de ca tre el ar trebui sa fie cu mult mai buna.
Separat de asta, iPhone 7 Plus recunoaste mai bine amprentele atunci cand avem degetele umede, astfel ca nu veti mai avea aceasta problema care afecteaza restul modelelor.
Castile EarPods si adaptorul Lightning
Presupun ca eliminarea portului audio din iPhone 7 Plus nu mai este un mister pentru voi si ca stiti ca in cutia terminalului gasiti o pereche de casti EarPods cu conector Lightning, dar si un adaptor Lightning to 3.5mm. Castile se introduc in portul Lightning al iPhone 7 Plus si permit ascultarea de muzica, sau a oricaror sunete redate.
Desi unii au spus ca aceste casti EarPods Lightning redau sunetele la o calitate inferioara celor cu conector de 3.5mm, realitatea este ca diferentele nu le veti simti. Daca ascultati muzica de pe YouTube, descarcata de pe internet, sau prin servicii precum Apple Music, Spotify, sau Deezer, atunci nu veti sesiza vreodata diferente intre castile vechi si cele noi.
Daca ascultati, in schimb, muzica la bitrade ridicat si fara compresie, atunci veti sesiza fara probleme o diferenta destul de mare intre calitatea castilor. Avand in vedere ca foarte putina lume asculta muzica in acest mod, exista foarte putini clienti care se pot plange de ceva la Apple cand vor sesiza diferente in calitate.
In ceea ce priveste adaptorul Lightning to 3.5mm, acesta se introduce tot in portul Lightning si permite conectarea oricaror tipuri de accesorii cu conector de 3.5mm. Fie ca vorbim despre casti, sau alte accesorii care functioneaza in baza sa, functionalitatea va ramane neschimbata, deci nu trebuie sa va faceti griji din acest punct de vedere.
Daca veti dori sa va incarcati terminalele iPhone 7 Plus in timp ce ascultati muzica, atunci trebuie sa stiti ca pe piata incep sa apara o varietate de adaptoare sau carcase care va vor permite sa faceti asta.
Conectivitate Wi-Fi si 4G
Pe partea de conectivitate Wi-Fi n-am sesizat diferente fata de iPhone 6S Plus, adica iPhone 7 Plus este capabil sa atinga viteze de pana la cateva sute de Mbps, in functie de conexiunea voastra. Acelasi lucru este valabil inclusiv pentru transferul de date prin USB, totul in functie de standardul pe care il folositi pentru transferul de date.
In ceea ce priveste coenctivitatea 4G, vorbim despre suport pentru retele de pana la 450 Mbps pentru download si 150 Mbps pentru upload. In Romania nu am atins mai mult de 140 Mbps in Bucuresti, asa ca nu va asteptati sa depasiti limite de acest gen foarte des, in functie de locatia in care va aflati si nivelul de congestionare al retelei.
Concluzii – merita cumparat ?
iPhone 7 Plus este cu siguranta marea surpriza de anul acesta pentru linia iPhone si daca ar fi sa ma intrebati, as spune ca iPhone 7 nu isi merita banii. iPhone 7 Plus aduce mai multe schimbari pentru seria iPhone si cred, fara dubiu, ca aceasta noua camera duala reprezinta cea mai importanta schimbare dintre toate, care merita si diferenta de bani ,fata de modelul mai mic.
iPhone 7 Plus este fara discutie mai bun decat predecesoarele sale din toate punctele de vedere, iar chiar daca acum nu se vad diferente in performante in iOS 10, ele vor aparea. Apple va avea grija sa ne arate ca iPhone 7 si iPhone 7 Plus sunt mai rapide decat predecesoarele lor, dar asta vom vedea in cateva saptamani abia.
In ceea ce priveste culorile, as fi dorit modelul negru mat, dar ar fi trebuit sa astept prea mult, insa modelul jet black imi place cel mai mult dintre toate. Desigur ca trebuie sa fii extrem de atent cu el si daca il acoperi cu o husa isi pierde din farmec, asa ca va recomand sa incercati in magazine fiecare tip de culoare noua inainte de a va hotara pe o versiune.
Puteti cumpara iPhone 7 si iPhone 7 Plus din stoc din aceasta pagina, iar daca doriti sa-l achizitionati de la un operator de telefonie mobila cu o perioada de asteptare foarte lunga, atunci il gasiti la Orange in aceasta pagina, la Vodafone in aceasta pagina si la Telekom in aceasta pagina.
Daca aveti alte intrebari, le astept in comentarii.