Cercetatorii de la Universitatile din Würzburg si Nottingham Trent au realizat recent un nou studiu de caz, la studiu partipand 95 de persoane, cu varste cuprinse intre 19 si 56 de ani.
Cercetatorii le-au cerut voluntarilor sa se supuna unui test care sa le determine gradul de concentrare, in urmatoarele circumstante: cu telefonul fie in buzunar, pe birou, inchis intr-un sertar si scos de tot din uncapere. Cele mai slabe scoruri au fost obtinute atunci cand telefonul se afla pe birou. Performanta a crescut cu 26% atunci cand telefoanele au fost eliminate din incapere.
Faptul ca smartphone-ul nu le era la indemana, nu i-a facut pe participanti sa devina agitati, asa cum cercetatorii se asteptau. Nivelul de anxietate a ramas constant pe tot parcursul experimentelor. Femeile totusi au fost mai agitate decat barbatii, determinandu-i pe cercetatori sa traga concluzia ca nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absenta smartphone-urilor), dar poate fi influentat de gen.
” Previous studies have shown that on the one hand, separation from one’s smartphone has negative emotional effects, such as increased anxiety, but, on the other hand, studies have also demonstrated that one’s smartphone may act as an distractor when present. “
Jens Binder – University of Nottingham Trent.
Rezultatele finale ale studiului indica faptul ca mai degraba absenta decat prezenta unui smartphone imbunatateste concentrarea. Acesta mai arata ca luarea de notite pe un dispozitiv digital, la locul de munca, diminueaza capacitatea de inţelegere a ceea ce se intampla, efectiv, in cadrul intalnirilor.