Alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA a pus compania Apple in alerta, astfel ca se afla acum in discutii cu Foxconn pentru a vedea daca viitoarele iPhone vor putea fi fabricate in SUA. Apple a discutat atat cu Foxconn, cat si cu Pegatron despre aceasta schimbare, ambele companii asambland terminale iPhone sau tablete iPad pentru cei de la Apple.
Pana acum, presedintele Foxconn, Terry Gou, nu s-a aratat foarte entuziasmat de idee deoarece asta ar presupune o crestere substantiala a costurilor de productie. Foxconn ar trebui sa-si plateasca angajatii americani cu sume de 10 ori mai mari decat cele platite in China, iar de aici va puteti imagina ca si costul de productie al iPhone va creste in consecinta.
Cei de la Foxconn au oferit totusi o serie de costuri privind productia de terminale iPhone in SUA, insa Pegatron a refuzat sa ofere vreun plan de productie din cauza costurilor foarte mari. Discutiile au venit dupa ce Donald Trump a fost ales presedinte al SUA, el amenintand Apple cu obligatia de a isi produce iPhone-urile in SUA si impunerea unei taxe de 45% pentru produsele importate din China.
Presedintele Apple, Tim Cook, a spus ca iPhone nu poate fi fabricat in SUA deoarece nu exista fabrici echipate pentru asa ceva, dand de inteles ca in SUA nu ar exista nici mana de lucru cu experienta in asemenea tehnici de asamblare. Desigur ca la mijloc este partial vorba despre bani si partial despre probleme de logistica si angajare de personal.
“Apple asked both Foxconn and Pegatron, the two iPhone assemblers, in June to look into making iPhones in the U.S. Foxconn complied, while Pegatron declined to formulate such a plan due to cost concerns. China put an enormous focus on manufacturing. In what we would call, you and I would call vocational kind of skills. The U.S., over time, began to stop having as many vocational kind of skills. I mean, you can take every tool and die maker in the United States and probably put them in a room that we’re currently sitting in. In China, you would have to have multiple football fields.”
Separat de lipsa fabricilor si a fortei de munca, furnizorii de componente pentru fabricarea iPhone sunt foarte departe de SUA, iar Apple ar trebui sa cheluiasca bani inclusiv cu aducerea acestora in tara. In final, este extrem de putin probabil ca vreun iPhone sa fie fabricat in SUA, dar si ca Donald Trump sa impuna vreo taxa pentru produsele importate.
“To make iPhones, there will need to be a cluster of suppliers in the same place, which the U.S. does not have at the moment. Even if Trump imposes a 45% tariff, it is still possible that manufacturers will decide to continue production overseas as long as the costs together with the tariffs are lower than the amount they need to spend on building and running production lines in the U.S.”