Saptamana aceasta a avut loc un atac sangeros in Berlin, un camion condus de un terorist lovind in plin zeci de persoane prezente la unul dintre targurile de Craciun din capitala Germaniei. Teroristul implicat in atac, numit Anis Amri, nu a fost inca prins de catre politie, insa autoritatile au descoperit totusi cateva informatii importante cu privire la planuirea acestui atentat.
Conform autoritatilor americane, care il aveau pe Anis Amri pe o lista ce-i interzicea sa zboare in SUA, tanarul ar fi discutat cel putin o data cu reprezentanti ISIS prin intermediul aplicatiei Telegram Messenger. Anis Amri a cautat deasemenea pe internet informatii care sa-l invete cum sa produca bombe, el fiind deasemenea cunoscut autoritatilor cu potentia risc terorist.
Totusi, cazul lui Anis Amri si atacul din Berlin pun din nou in discutie problemele pe care autoritatile le au cu monitorizarea aplicatiilor de mesagerie. Aplicatia Telegram Messenger este in mod constant folosita de catre teroristi pentru a purta discutii cu reprezentantii ISIS, sau doar intre ei, aceeasi fiind situatia in cazul multor atentate.
Autoritatile au afirmat in repetate randuri ca prin Telegram Messenger au fost planuite multe atentate in ultimii ani, iar cazul lui Anis Amri este doar unul dintre multele raportate pana acum. Desigur ca autoritatile nu pot intercepta conversatiile Telegram Messenger, iar acest caz pune si mai multa presiune pe cei care sustin in mentinerea criptarii acestor servicii.