Vara trecuta Comisia Europeana a socat foarte multa lume cand a afirmat ca Apple trebuie sa plateasca 13 miliarde de euro sub forma de impozite datorate retroactiv. Surpriza si mai mare a fost data de acuzatiile de evaziune fiscala facute impotriva Apple, Comisia Europeana cerand Irlandei sa ceara banii de la Apple, avand in vedere ca subsidiarele acuzate de toate acestea au sediile in tara.
Acum, Comisia Europeana inca mai analizeaza situatia pentru a stabili sumele finale pe care compania Apple le datoreaza, iar dobanzile pentru aceste impozite s-ar ridica la 1.5 miliarde de euro. In total Comisia Europeana i-ar putea cere companiei Apple sa plateasca 14.5 miliarde de euro pentru incasarile si profitul generate in Europa intre 2004 si 2011.
Apple si Irlanda au “facut echipa” impotriva Comisiei Europene si au facut apel impotriva acestei decizii, insa procesul va fi unul de foarte lunga durata. Partea si mai interesanta este ca Irlanda trebuie sa stabileasca suma finala care ar fi datorata, deci cele 13 miliarde de euro s-ar putea transforma intr-o cifra mai mica, sau poate chiar mai mare.
Comisia Europeana a impus initial ca banii sa fie platiti pana la data de 3 ianuarie, insa desigur ca acest lucru nu s-a intampalt, dar autoritatile irlandeze spun ca nu exista probleme. Ei afirma ca reprezentantii Comisiei Europene sunt multumiti de progresul facut de catre autoritati in acest caz, asa ca va fi interesant de vazut la ce suma se va ajunge in final.
“European Union competition watchdogs ordered Ireland to claw back a record 13 billion euros ($13.9 billion) plus interest in unpaid taxes from the iPhone maker last August, covering the years 2003 to 2014. In a worst-case scenario, the interest payment could ultimately approach 1.5 billion euros, bringing the total bill close to 14.5 billion euros.”
Apple va lupta pana in ultimul moment si va epuiza toate caile legale pentru a evita plata unei sume atat de mari catre Comisia Europeana pentru veniturile si profitul sau. Desi cei din Cupertino au fara discutie bani pentru a plati tot ceea ce li se cere, realitatea este ca nu o vor face pentru ca vor stabili un precedent periculos pentru industrie.