Samsung Galaxy S8 Plus este la iDevice.ro inca de acum mai bine de o saptamana multumita programului Orange Smartphone Testar, iar in aceasta perioada am avut ocazia de a ma familiariza cu el. Astazi va voi vorbi totusi despre performantele pe care Samsung Galaxy S8 Plus le are in raport cu iPhone 7 Plus, acestea fiind smartphone-urile cele mai cautate in momentul de fata.
Inainte sa trec la impresii va spun ca modelul de smartphone Samsung Galaxy S8 Plus care a ajuns la mine este echipat cu un chip Exynos 8895 care are un procesor octa-core si 4 GB RAM. iPhone 7 Plus, in schimb, are un procesor quad-core A10 Fusion in care cei de la Apple au integrat 3 GB RAM, insa diferentele acestea tehnice sunt practic invizibile cand vine vorba despre utilizarea obisnuita.
Avantaj in performantele “sintetice”, nu si in realitate
In unele teste sintetice, benchmark, Samsung Galaxy S8 Plus are rezultate mai bune decat iPhone 7 Plus, insa diferentele sunt de maxim 10% si asta in functie de rezolutia folosita si cat de cald este produsul Samsung. In altele, Samsung Galaxy S8 Plus este inferior iPhone 7 Plus, insa diferentele in punctaj depind de aceleasi lucruri, rezolutia standard de 2220 x 1080 pixeli fiind foarte apropiata de ce a iPhone 7 Plus.
Bun, folosind Samsung Galaxy S8 Plus la rezolutia sa standard si iPhone 7 Plus la singura rezolutie ce poate fi setata, experienta de folosire este buna, dar niciunul dintre terminale nu castiga in ceea ce priveste rapiditatea. Incepem cu deblocarea, care se face mai rapid pe iPhone 7 Plus cu Touch ID activat si mai incet pe Samsung Galaxy S8 Plus cand se foloseste amprenta pentru deblocarea dispozitivului.
iPhone 7 Plus este mai rapid decat Samsung Galaxy S8 Plus si cand vine vorba despre deblocarea in cazul folosirii iris scannerului, insa diferentele dispar daca este aleasa recunoasterea faciala. Practic, aici conteaza foarte mult cum doriti sa faceti securizarea, Samsung Galaxy S8 Plus putand fi mai incet in unele situatii, asa ca trebuie sa aveti grija cum il setati.
Trecand acum la aplicatii si jocuri, ei bine lucrurile sunt destul de simple, Samsung Galaxy S8 Plus si iPhone 7 Plus avand performante similare in aceste functii. Fiecare dintre ele deschide aplicatiile putin mai repede, sau putin mai incet, insa per total Samsung Galaxy S8 Plus este cel putin egal cu iPhone 7 Plus in deschiderea aplicatiilor native sau terte, situatia fiind diferita la jocuri.
In cazul jocurilor Samsung Galaxy S8 Plus nu reuseste sa se descurce la fel de bine ca iPhone 7 Plus la deschidere, iar asta ar putea avea legatura cu modul in care fiecare joc este dezvoltat. Vina nu poate cadea pe Samsung Galaxy S8 Plus in acesta privinta, dar trebuie mentionat faptul ca unele jocuri se vor incarca mai greu pe el decat pe iPhone, asa cum ati vazut deja in unele teste.
Cat conteaza cei 4 GB RAM ai Samsung Galaxy S8 Plus ?
Stiti deja ca una dintre marile probleme ale Android este administrarea aplicatiilor deschise in fundal si ca terminalele cu mai putin de 6 GB RAM sufera din aceasta cauza. Ei bine, Samsung Galaxy S8 Plus nu sufera chiar atat de mult precum predecesorii sai, compania Samsung reusind sa rezolve intr-o buna masura problemele terminalelor anterioare, chiar daca nu vorbim despre o rezolvare completa.
Folosirea uzuala a Samsung Galaxy S8 Plus nu va duce la reincarcarea unor aplicatii ramase deschise in fundal, vasta majoritate ramanand deschise chiar daca aveti altele lasate deschise pe langa ele. Daca totusi veti incepe sa va jucati jocuri complexe pe Samsung Galaxy S8 Plus, sau daca faceti editare foto/video, atunci lucrurile se schimba si unele aplicatii din fundal se vor reincarca.
Aceasta problema nu apare la iPhone 7 Plus din cauza sistemului de operare gandit diferit, dar la Samsung Galaxy S8 Plus se pot intampla probleme de acest gen daca folositi la maxim hardware-ul sau. In folosirea zilnica n-ar trebui sa fiti afectati de acest lucru si Samsung Galaxy S8 Plus va functiona fara probleme pentru majoritatea oamenilor, chiar daca au multe aplicatii deschise in fundal.
Exista posibilitatea ca uneori sa apara usoare urme de lag in interfata Samsung Galaxy S8 Plus daca sunt foarte multe aplicatii deschise in fundal, insa nu vorbim despre ceva ce nu este intalnit si la iPhone.
Un mare pas inainte pentru Samsung Galaxy S8 Plus
Per total, sunt foarte placut impresionat de modul in care a evoluat Android-ul din Samsung Galaxy S8 Plus pentru a oferi o experienta de utilizare buna pentru clienti. Este putin probabil ca vreo persoana sa se planga de performantele Samsung Galaxy S8 Plus in primele saptamani de utilizare, insa terminalul nici nu va ridica sprancene cu rezultatele sale in testele de performanta.
Samsung Galaxy S8 Plus ofera exact cat trebuie pentru ca experienta de folosire obisnuita sa fie buna, insa daca vreti sa faceti cu el task-uri complexe precum editarea foto/video, atunci trebuie sa va asteptati ca aplicatiile din fundal sa nu fie salvate cum trebuie, alte inconveniente neexistand.
In zilele urmatoare articolele privind experienta mea cu Samsung Galaxy S8 Plus vor continua, asa ca ramaneti aproape.
Mai multe detalii privind programul Orange Smartphone Tester gasiti in aceasta pagina.