Facebook este cea mai populara retea de socializare de pe planeta, iar asta motiveaza anumiti oameni sa o foloseasca in mod constant, in principal din cauza informatiilor pe care le descopera zilnic. Pentru unii, Facebook a devenit un mod de viata, deoarece acceseaza reteaua de socializare in mod constant pentru a vedea ce fac prietenii, sau alte persoane din intreaga lume.
Un studiu recent facut de catre universitatile Yale si cea din California sustine ca utilizarea excesiva a retelei de socializare Facebook poate duce la reducerea fericirii si la probleme de sanatate mentala. Studiul universitatilor a fost desfasurat pentru o perioada de 2 ani de zile pe 5200 de persoane care au foslosit Facebook, astfel ca au fost adunate foarte multe date cu privire la evolutia situatiei lor.
In toata aceasta perioada cercetatorii au monitorizat nivelul de fericire al persoanelor participante la studiu, dar si starea de sanatate a acestora, totul in timp ce ele foloseau Facebook. Spre deosebire de alte studii similare, acesta a monitorizat mai atent situatia subiectilor inainte de a incepe studiul, in timpul desfasurarii acestuia, dar si dupa finalizarea studiului.
Conform cercetatorilor, persoanele care utilizeaza Facebook in mod excesiv nu mai sunt multumite cu viata pe care o duc, separat de problemele de sanatate asociate utilizarii. Desigur ca acesta nu este primul studiu de acest gen care raporteaza descoperiri similare, insa cu siguranta nu va fi nici ultimul, mai ales ca problema este una foarte serioasa, care afecteaza multa lume.
Singura solutie de a scapa de asemenea probleme este evitarea utilizarii retelei de socializare Facebook pentru perioade foarte indelungate de timp.
“We investigated the associations of Facebook activity and real-world social network activity with self-reported physical health, self-reported mental health, self-reported life satisfaction, and body mass index. Our results showed that overall, the use of Facebook was negatively associated with well-being. For example, a 1-standard-deviation increase in “likes clicked” (clicking “like” on someone else’s content), “links clicked” (clicking a link to another site or article), or “status updates” (updating one’s own Facebook status) was associated with a decrease of 5%–8% of a standard deviation in self-reported mental health.”