Digi Mobil vrea suprataxa la tarifele de roaming care se vor aplica incepand cu data de 15 iunie prin planul Roam like at Home, altfel sustine ca nu isi poate acoperi costurile de functionare. Cei de la Digi Mobil au trimis deja o cerre la ANCOM pentru a le aproba suprataxa pentru serviciile de roaming, ea urmand a se aplica pentru o perioada de 12 luni, adica pana in 15 iunie 2018.
Acasta suprataxa ceruta de catre cei de la Digi Mobil poate fi reinnoita in fiecare an cu cate inca un an, pentru o perioada limitata de timp, dar chiar si asa va da mari batai de cap clientilor care-i folosesc serviciile in roaming. Digi Mobile a motivat gestul prin faptul ca preturile abonamentelor sale nu acopera planul Roam like at Home, astfel ca se vor genera costuri foarte mari din roaming.
ANCOM anuntase ca exista posibilitatea ca unii operatori sa aplice o suprataxa pentru roaming chiar si dupa 15 iunie, iar cei de la Digi Mobil sunt singurii care au cerut asta. Desigur ca era de asteptat ca Digi Mobil sa ceara un asemenea lucru din moment ce abonamentele sale sunt atat de ieftine incat era imposibil de crezut ca Roam like at Home putea fi sustinut pe ele.
Digi Mobil vrea suprataxa la tarifele de roaming
In ciuda faptului ca trebuia sa fie clar faptul ca Digi Mobil nu va permite folosirea beneficiilor din abonamente si in roaming atat de simplu, multi clienti au sperat in zadar. Sunt sigur ca exista clienti ai Digi Mobil care si-au imaginat ca platind 2 euro pe un abonament vor putea vorbi in Roaming pana se plictisesc si vor putea folosi internetul ca la ei acasa.
Ei bine, iata ca Digi Mobil le serveste un dus rece pentru a se trezi la realitate si a afla ca atunci cand platesti 2 euro pe ceva, ai servicii de 2 euro si lipsa de beneficii in roaming. ANCOM inca analizeaza cererea depusa de catre Digi Mobil pentru suprataxa dedicata tarifelor de roaming, dar cel mai probaibl o va aproba inainte de 15 iunie.
“Acest lucru va avea un impact material negativ asupra afacerii de telecomunicatii mobile, in conditiile in care noi oferim in general pachete cu convorbiri nelimitate pentru un tarif fix. Acest model de business se bazeaza pe preturile apelurilor pe piata locala, iar lipsa unor tarife suplimentare in roaming ar putea duce la o crestere masiva a consumului in roaming, care ar putea sa ne genereze cheltuieli semnificative de roaming catre alti operatori (n.a tarife de gros), pe care nu le-am putea recupera in conformitate cu actualul model de business.”
Digi Mobil este cel mai mic operator de telefonie mobila din Romania, cu doar 3 milioane de clienti, jumatate din cat are Telekom, iar costurile de roaming vor ramane mari. Nu se stie cat va costa suprataxa impusa de catre Digi Mobil pentru folosirea serviciilor sale in roaming, dar imi imaginez ca va fi suficient de mare pentru a-i descuraja pe cei care platesc 2 euro pe abonament sa-l ia in roaming.