X

Orange – prima aplicabilitate reala utila a 5G

Orange a facut astazi o demonstratie pentru aplicabilitatea in lumea reala a retelelor 5G, care urmeaza sa fie disponibile oficial in Romania cel mai probabil abia in cursul anului 2020. Cei de la Orange au facut o transmisiune 5G folosind o camera la 360 de grade pentru a prezenta cat de utila este tehnologia pentru a controla de la distanta o imprimanta 3D numita Biotech One.

Imprimanta 3D pentru care s-a facut demonstratia tehnologiei 5G a celor de la Orange a fost dezvoltata de catre startup-ul Symme3D, partener al Orange Fab. Vorbim despre o imprimanta ale carei tehnologii au aplicabilitate in domeniul medical, cei de la Orange facand o investitie pentru a sustine tehnologia din spatele sau, dar probabil si pentru a demonstra aplicabilitatea 5G.

Practic, cei de la Orange au demonstrat cat de rapida este tehnologia 5G printr-o prezentare care a avut la baza controlarea imprimantei 3D folosind o tableta. Tableta era conectata prin 5G la un server din Timisoara, la care era conectata si imprimanta, transferul de date intre dispozitive si server fiind facut in timp real, cu o latenta mai mica de 1 milisecunda, conform celor de la Orange.

Orange – prima aplicabilitate reala utila a 5G

Practic multumita latentei foarte mici a retelei 5G, imprimanta 3D a celor de la Symme3D putea fi controlata la fel rapid cu tableta ca si cum ar fi fost un cablu conectat la, ea aceasta fiind o aplicabilitate foarte utila prezentata de Orange. Live stream-ul 3D la 360 de grade in realitate virtuala facut de catre Orange prin reteaua 5G a fost deasemenea al fel de fluid ca unul de rezolutie scazuta.

Cu viteze teoretice de peste 20 Gbps, retelele 5G le pot oferi clientilor viteze extrem de mari si latente foarte mici pentru produsele proprii, conform celor de la Orange. Operatorul are in momentul de fata proiectul retelei 5G in dezvoltare, insa el va fi lansat oficial abia in cursul anului 2020, dupa ce tehnologia va fi standardizata.

“În acest context, Orange România a pregătit o demonstrație de funcționalitate a tehnologiei  5G și a beneficiilor pe care inovațiile susținute de o astfel de tehnologie le poate aduce. Exemplul ales a fost dintr-una din cele 4 direcții susținute de Orange Fab, zona de biomedicina. Demonstrația a fost realizată alături de Symme 3D, prin imprimanta Biotech One.”

Inainte ca retelele 5G sa fie lansate in Romania este necesara o achizitie a unor licente de la Ministerul Comunicatiilor, iar cei de la Orange se pregatesc sa faca asta. Orange va promova, cel mai probabil, retelele 5G initial pentru afaceri si abia mai apoi pentru clientii obisnuiti, avand in vedere ca tarifele de utilizare vor fi cel mai probabil mari.

This post was last modified on iun. 15, 2017, 3:06 PM 15:06

Disqus Comments Loading...