Roaming a disparut din 15 iunie, cel putin intr-o foarte mare masura, in intregul Spatiu Economic European, SEE, beneficiile din abonamente fiind acum disponibile si in afara Romaniei. Vorbim aici despre minute, SMS si internet mobil pe care le putem folosi in roaming la fel ca in Romania, insa cu unele limite despre care voi vorbi in acest articol.
Desi pentru minute si SMS putem consuma in roaming tot ce avem alocat national in tara, pentru internetul mobil lucrurile sunt diferite si fiecare operator a facut propria “lege”. In acest articol voi vorbi despre abonamentele Orange, Vodafone si Telekom vechi, care NU au beneficii de roaming incluse in ele, in cazul celor de la Orange articolul aplicandu-se pentru abonamentele incheiate pana in 2 aprilie.
Aceste abonamente vechi nu au beneficii de roaming disponibile, intr-o foarte mare masura, asa ca Roam like at Home li se aplica in integralitate, insa in unele limite de fair user. Mai exact va trebui sa faceti un calcul pentru a afla cat internet mobil puteti folosi in roaming in baza pretului abonamentului vostru si nu in baza internetului mobil pe care il aveti national.
Roaming la Orange – calculeaza internetul mobil
Pentru proprii clienti, cei de la Orange au in aceasta pagina informatii dedicate privind ceea ce primesc ei in roaming in baza beneficiilor din abonamente si va puteti calcula inclusiv internetul mobil. Conform celor de la Orange, internetul mobil de care beneficiati in roaming se calculeaza in felul urmator : costul abonamentului fără TVA/ 7.7(costul de roaming reglementat în Regulmentul European) X 2, dar fără a depăși traficul de internet național inclus în pachet.
Sau, daca nu va plac calculele complexe, puteti folosi serviciul *100# pentru a afla rapid de cat trafic de internet va puteti folosi in roaming incepand din 15 iunie. Accesati meniul Self Care prin aplicatia telefon, unde veti forma *100# in dial pad, apoi selectati optiunea 6, Roaming international si mesagerie vocala, apoi selectati meniul 2 Roaming, iar in ultimul meniu accesati sectiunea 6 Limita trafic de date in roaming si veti vedea pe ecran de cat internet va puteti folosi.
In functie de costul abonamentului vostru veti afla si cat internet mobil puteti folosi in roaming din 15 iunie fara costuri suplimentare in spatiul SEE, in cazul meu traficul alocat fiind mai mare decat cel lunar. Toate aceste informatii se aplica pentru toate abonamentele, dar cu precadere cele vechi care nu au beneficii de roaming dedicate, iar Orange explica in pagina aceasta detaliile pentru absolut toti abonatii.
Roaming in Vodafone – afla cat internet mobil ai
In cazul celor de la Vodafone lucrurile sunt similare, iar informatiile privind traficul de internet disponibil in roaming pentru abonati sunt mult mai usor de aflat. Mai exact, trebuie doar sa accesati aceasta pagina unde veti introduce numarul vostru de telefon si veti afla pe loc de cat internet mobil beneficiati in roaming atunci cand sunteti in spatiul SEE.
Totusi, cei de la Voadafone spune ca abonamentele care au doar acces național nu sunt compatibile cu serviciul de roaming, deci va trebui sa sunati la ei sa vedeti ce fel de beneficii aveti in roaming. Acest pas este necesar doar daca in pagina dedicata nu exista informatii privind traficul de internet disponibil in roaming, pentru ca teoretic Vodafone ar trebui sa va dea oricum minute si internet.
Roaming pentru Telekom – cat internet mobil este disponibil
Telekom este ultimul operator de telefonie mobila care incepand de astazi ofera beneficii de internet mobil pentru clientii care se afla in roaming in spatiul SEE. Cei de la Telekom nu au o pagina dedicata in care sa explice pe larg beneficiile pe care le au clientii atunci cand merg in roaming, dupa cum era de asteptat, dar au trimis un comunicat de presa in care ofera detalii.
Pentru internetul mobil cei de la Telekom au avut urmatoarele de spus in legatura cu beneficiile de roaming :
” …beneficiile naţionale (în afara reţelei) acordate la orice abonament Telekom Romania, pentru servicii mobile, vor fi disponibile şi în roaming Grupa 0 – ţările din spaţiul Economic European. …
…datele naţionale din contract (abonament/extraopţiuni/eventuale bonusuri) vor putea fi utilizate în Roaming Grupa 0 fără tarife adiţionale, până la limita lunară maximă de date în Roaming Grupa 0, dacă este aplicabilă contractului. După depășirea limitei de date se aplică un tarif adiţional în cuantum de 0,0089 euro/MB, TVA inclus, iar după consumarea datelor naţionale din contract se va aplica și tariful standard. Limita de date se determină în funcţie de beneficiile active la momentul utilizării serviciilor de roaming, împărţind dublul valorii abonamentului lunar la tariful reglementat, de 7, 7 euro/GB. Dacă există extraopţiuni sau bonusuri cu date, valoarea acestora se adaugă la valoarea abonamentului, conform următoarei formule (totul fără TVA): limita lunară maximă de date în Roaming (GB) = (valoare abonament + valoare extraopţiune + valoare bonus) x 2 / 7, 7 euro/GB**.”
Practic, modul de calcul al internetului disponibil in roaming pentru clientii Telekom este acelasi precum la Orange si Vodafone, deoarece acesta este impus de legislatia europeana prin Roam like at Home. Daca stiti valoare abonamentului lunar, il adunati cu eventualele extratoptiuni si bonusuri, il inmultiti cu 2 si impartiti la 7,7, cifra din urma reprezentand costul de 7, 7 euro/GB impus de UE.
Digi Mobil – exista internet in roaming ?
Clientii Digi Mobil nu se bucura de beneficii de minute, SMS sau internet mobil in roaming pentru ca operatorul nu poate sustine costurile aferente acestui lucru. Cei de la Digi Mobil au facut o cerere la ANCOM pentru a impune o suprataxa celor care vor sa foloseasca in roaming unele beneficii din abonamente si ramane de vazut daca aceasta cerere va fi accentata si cat va fi taxa.
Perntru cartelele preplatite se foloseste aceeasi metoda de calcul ca si pentru abonamente, internetul din roaming fiind suma tuturor optiunilor x2, impartite la 7.7.
Daca aveti alte intrebari, le astept in comentarii.