Smartphone-urile sunt atacate intr-un nou studiu care are menirea de a ne spune ca devenim mai prost daca folosim aceste produse electronice, sau chiar daca nu le folosim. Studiul a fost facut de catre cercetatorii universitatii din Texas, el avand menirea de a masura puterea cognitiva a celor care folosesc un smartphone in mod regulat pentru o varietate de actiuni.
Studiul a analizat nu mai putin de 800 de persoane care folosesc cate un smartphone in viata de zi cu zi, iar in fiecare test de utilizare le-a fost masurata capacitatea cognitiva. Testele s-au facut nu in timp ce persoanele foloseau un smartphone, ci in timp ce ele faceau alta actiune ceruta de catre cercetatori, dar cu al lor smartphone langa ei, sau aflat intr-o alta camera.
Ideea din spatela acestui test a fost de a afla ce capacitate de procesare a informatiilor au creierele acestor persoane cand lucreaza cu un smartphone aproape, sau fara smartphone. Fara niciun fel de mirare, persoanele ale caror smartphone-uri au fost mutate in alte camere, au avut rezultate mult mai bune decat persoanele care au lucrat cu un smartphone langa ele.
Toate smartphone-urile aveau sunetele dezactivate, iar desi unii si-au plasat terminalele in buzunar, sau in genti aflate in apropierea lor, capacitatea lor cognitiva nu a fost la fel de buna precum a celor care si-au mutat terminalele in alte camere. Desi cei cu smartphone-urile in alte camere au avut performantele cele mai bune, cei cu terminalele in buzunare, sa genti, s-au descurcat deasemenea mai bine decat ce cu terminalele in pe masa, dar cu ecranul in jos.
Dupa cum era de asteptat, rezultatul studiului a fost ca persoanele isi pierd din capacitatea cognitiva atunci cand un smartphone se afla in preajma lor, chiar daca nu il folosesc. Plasarea terminalului cu ecranul in jos pe masa ne permite totusi sa ne concentram mai bine decat daca terminalul este plasat in buzunar, dar mutarea intr-o alta camera ne ajuta cel mai bine sa ne concentram.
“We see a linear trend that suggests that as the smartphone becomes more noticeable, participants’ available cognitive capacity decreases. Your conscious mind isn’t thinking about your smartphone, but that process—the process of requiring yourself to not think about something—uses up some of your limited cognitive resources. It’s a brain drain.”
This post was last modified on iun. 27, 2017, 11:56 AM 11:56