GoldenEye este cel de-al doilea mare atac informatic ce a lovit planeta in decursul catorva luni, unii denumindu-l Petya in baza software-ului de infectare folosit. In realitate, foarte multi cercetatori in securitate informatica fac o paralela intre GoldenEye si WannaCry, un atac informatic similar, care a paralizat activitatea multor companii de pe glob cu doar cateva luni in urma.
GoldenEye este un atac informatic de tip ransomware prin care hackerii cripteaza datele calculatoarelor infectate si percep o recompensa pentru a le decripta. Infectarea se face in sistemele de operare Windows, iar detinatorii calculatoarelor care au fost afectate de catre GoldenEye trebuie sa plateasca echivalentul a 300 de dolari in bitcoin catre hackeri pentru a-si putea recupera datele.
Pana in prezent, de GoldenEye au fost afectate foarte multe banci din Europa, cei mai mari producatori de petrol, companii de transport gigant precum Maersk si multe, multe altele. Desigur ca nici guvernele n-au scapat de probleme, cel din Ucraina afirmand ca GoldenEye le-a blocat ieri reteaua guvernamentala si reteaua electrica, dar institutii similare din alte tari europene au raportat exact acelasi lucru.
GoldenEye arata ca WannaCry nu ne-a invatat nimic
Cand un atac precum GoldenEye bazat pe un software ca Petya este capabil sa afecteze inclusiv activitatea unei centrale nucleare, cea de la Cernobal de pilda, stii ca problema este grava. SUA nu a scapat nici ea fara ca GoldenEye sa infecteze calculatoarele foarte multor companii, acestea fiind desigur nevoite sa isi suspende activitatea pana cand o solutie pentru rezolvarea problemei este gasita.
Pana si supermarket-urile au avut casele de marcat blocate de catre GoldenEye, imaginea de mai jos fiind foarte sugestiva, semn ca atacul informatic a fost extrem de raspandit. Practic, GoldenEye s-a infiltrat in cam toate mediile vietii publice, sau private, afectand nu doar activitatea companiilor, ci si vietile unui numar foarte mare de persoane care le folosesc serviciile.
Spre deosebire de WannaCry, care a fost oprit din greseala de catre un expert in securitate informatica, GoldenEye nu pare sa poata fi oprit intr-un mod similar. GoldenEye foloseste servicii ale Windows pentru a se propaga in retelele companiilor, agentiilor guvernamentale, etc, asa ca singura metoda de a opri raspandirea lui este ca toti sa intrerupa serviciile de retea.
Din pacate acest lucru nu se poate face, asa ca GoldenEye continua sa se raspandeasca in intreaga lume, sute de mii de victime din zeci de tari fiind deja afectate. Nimeni nu stie cat de mari vor fi pagubele produse de catre GoldenEye, insa este clar ca traim intr-o era in care razboaiele se poarta online, unde toti suntem mult mai vulnerabili, pentru ca nu exista granite, armate, politie care sa ne protejeze.