Windows 10 este o tinta principala pentru hackerii care ataca un potential de sute de milioane de victime cu software-ul pe care il scriu pentru a le face rau utilizatorilor sistemului de operare. Lunar apar zeci de mii de variante noi de malware pentru Windows 10, iar compania Microsoft are un plan secret foarte complex pentru a lupta cu hackerii care continua sa faca pagube din ce in ce mai mari.
Ieri v-am vorbit despre faptul ca Windows 10 va avea un antivirus bazat pe inteligenta artificiala si cloud-ul Microsoft, el urmand a opri infectarile mult mai rapid si mai usor. Desigur ca acest antivirus bazat pe inteligenta artificiala va fi oferit intai companiilor care platesc pentru a sustine dezvoltarea Windows 10, iar mai apoi il vor primi si cei care au cumparat sistemul de operare, sau il folosesc piratat.
Separat de aceasta noua masura de securitate, cei de la Microsoft dezvolta o alta schimbare care va proteja anumite foldere de virusi si malware in Windows 10. Mai exact, vorbim despre asa-zise foldere protejate ale caror fisiere nu vor putea fi accesate decat de anumite aplicatii ale Windows 10, teoretic doar cele care ar fi extrem de greu, sau imposibil de infectat de catre hackeri.
Windows 10 – planul secret in lupta cu malware
Windows 10 va proteja pentru inceput toate fisierele de pe desktop, pozele, filmele si documentele utilizatorilor, dar protectia ar putea fi extinsa si la alte foldere. Daca o aplicatie neautorizata va incerca sa modifice fisierele din acele foldere ale Windows 10, atunci ea va fi blocata automat, iar utilizatorul va fi anuntat imediat de faptul ca o aplicatie neautorizata a incercat sa faca modificari in foldere.
Microsoft este sigura ca o functie de acest gen va putea proteja fisierele utilizatorilor de virusi, si in special atacuri ransomware, care tot pun probleme mari utilizatorilor Windows 10. Problema este ca masurile de protectie ale celor de la Microsoft trebuie sa fie si eficiente, altfel Windows 10 va continua sa fie o victima usoara pentru hackerii foarte priceputi in ceea ce fac.
“Controlled folder access monitors the changes that apps make to files in certain protected folders. If an app attempts to make a change to these files, and the app is blacklisted by the feature, you’ll get a notification about the attempt.”
Drept dovada pentru incapacitatea Microsoft de a securiza Windows 10 sta faptul ca Windows 10 S a fost spart in doar 3 ore dupa ce un cercetator in securitate informatica a inceput procesul. Microsoft Word, o aplicatie dezvoltata in Redmond, a fost exploatata pentru a sparge Windows 10 S, iar asta in conditiile in care aceasta versiune a sistemului de operare ar trebui sa fie una securizata.
In fata acestui esec, este greu de spus cat succes va avea functia din Windows 10 care ar trebui sa protejeze folderele, iar hackerii ar putea obtine acces foarte usor la ele.