iOS este unul dintre cele mai populare sisteme de operare mobile din lume, insa din cauza faptului ca Romania nu este o tara prea importanta, nu am avut statistici lare privind cota de piata in tara noastra. Ei bine, iata ca incepand de astazi exista mai putin mister, deoarece ANCOM a publicat o serie de statistici care estimeaza intr-o anumita masura cota de piata a iOS in Romania.
Vorbim despre statistici preluate din testele de viteza facute folosind platforma Netograf a celor de la ANCOM si informatiile privind cota de piata trebuie privite ca fiind abstracte. Netograf nu este un sistem foarte folosit pentru a testa conexiunile de internet, iar gradul sau de reprezentantivitate pentru Romania este necunoscut, dar in lipsa de alte date vorbim deocamdata despre acestea.
Conform celor de la ANCOM, 7% dintre testele de viteza pentru internetul mobil facute in 2016 pe Netograf au avut la baza terminale mobile ce ruleaza sistem de operare iOS.Procentul este cu 1.3 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in 2015, Android fiind lider detasat in ambii ani, dar ci o scadere a cotei in cursul anului 2016, Windows crescand semnificativ.
iOS – ANCOM estimeaza cota de piata in Romania
Conform celor de la ANCOM, intr-un singur an numarul celor care au facut teste pe platforma Netograf a crescut cu 1%, numarul romanilor care au dispozitive iOS crescand cu siguranta in aceasta perioada. In ciuda acestui lucru, e greu de spus daca in Romania cota de piata a iOS este intr-adevar de doar 7%, sau de o alta valoare, insa ne putem face o idee din rezultatele ANCOM
Trecand acum de la sistemele de operare la browserele folosite pentru testare, Safari are o cota de doar 4% in 2016, cu mult mai mica decat cea de 10% inregistrata in 2015. Google Chrome a inregistrat o scadere semnificativa deasemenea, in timp ce Windows a inregistrat o crestere chiar impresionanta, cea mai mare dintre toate sistemele de operare mobile.
Ca Google Chrome este foarte popular probabil nu mira pe nimeni, mai ales ca majoritatea celor care folosesc Android prefera acest browser in locul celui standard. In aceasta idee, este normal ca el sa aiba o cota atat de mare din navigari, insa putem observa ca Mozilla Firefox a reusit sa isi creasca de peste 4 ori cota de utilizate intr-un singur an, ajungand extrem de aproape de Chrome.
Cei de la ANCOM raporteaza ca rezultatele acestea sunt preluate din aproximativ 27.000 de teste pentru viteza internetului mobil facute in 2016 prin netograf. Cate sunt unice nu stim, dar poate ca diferente mari intre cotele reale nu exista, Android fiind oricum lider pe piata din Romania.