Smartphone-urile care se incarca ultra-rapid ar putea fi mult mai aproape decat ne asteptam, conform cercetatorilor universitatii Drexler din Philadelphia, SUA. Acestia au reusit sa dezvolte un nou tip de electrozi pentru baterii, acestia putand fi incarcati mult mai rapid decat cei implementati in momentul de fata in bateriile integrate in smartphone-urile vandute in lumea intreaga.
Un material special numit MXene este folosit pentru a produce acesti noi electrozi pentru bateriile smartphone-urilor, el permitand transferul de electricitate in doua dimensiuni. Folosirea acestui material pentru baterii ar putea permite incarcarea bateriilor din smartphone la fel de repede precum supercapacitorii, acestia fiind fabricati fara a folosi spatiu chimic de stocare.
Cercetatorii au reusit sa incarce baterii pentru smartphone-uri in doar cateva secunde, spre deosebire de tehnologiile actuale care impun incarcarea in cateva ore. Cercetatorii au creat bateriile cu electrozi care au mai multe deschizaturi decat in mod obisnuit, fiecare dintre ele permitand stocarea de energie, ei comparand design-ul cu cel al unei autostrazi versus un drum cu o singura banda pe sens.
Practic, aceste noi baterii pentru smartphone pot prelua energie prin mai multe locuri decat bateriile actuale, iar asta permite practic incarcarea mult mai rapida. Ideea in sine este grozava, dar problema este ca de la simplu prototip si pana la lansarea unui produs comercial este un drum foarte lung, iar ceea ce este prezentat acum ar putea sa nu ajunga vreodata la oameni.
“We demonstrate charging of thin MXene electrodes in tens of milliseconds. This is enabled by very high electronic conductivity of MXene. This paves the way to development of ultrafast energy storage devices than can be charged and discharged within seconds, but store much more energy than conventional supercapacitors.”