X

Facebook – UE Interzice Spionarea Angajatilor

Facebook este cea mai folosita retea de socializare de pe planeta, iar asta inseamna ca o utilizeaza atat oameni obisnuiti cand sunt in timpul liber, dar si atunci cand intra in rolul de angajati. Nimeni nu poate opri dorinta oamenilor de a folosi Facebook cand sunt la munca, decat angajatorii care le restrictioneaza accesul, insa uneori acestia ii lasa sa foloseasca reteaua pentru a-i spiona.

Facebook este folosit ca unealta de spionaj de catre autoritatile din diverse locuri de pe glob, insa si de catre companiile care vor sa stie tot ce fac angajatii lor. Practica aceasta nu este doar imorala ci si ilegala, iar UE le spune companiilor ca nu este legal sa le ceara angajatilor sa le ofere acces la conturile de Facebook personale, dar nici celor care doresc sa se angajeze la companie.

Facebook este monitorizata de catre companii pentru a monitoriza conturile celor care doresc sa se angajeze in cadrul lor, dar si conturile celor care lucreaza pentru companie. UE vrea ca aceste companii sa verifice doar conturile Facebook ale angajatilor care sunt facute special pentru locul de munca, sau doar postarile care au o relevanta pentru munca pe care o depun la companie.

Facebook – UE interzice spionarea angajatilor

Facebook este uneori folosita de catre companii pentru a intra in contact cu unii clienti, iar unii angajati sunt obligati sa foloseasca anumite conturi create de catre companie. Unii oficiale europeni sunt de parere ca angajatii nu ar trebui sa fie obligati sa foloseasca aceste contu Facebook decat daca sunt platiti pentru asta, angajatii trebuind sa aiba si alternativa de a-si crea un cont personal.

Facebook este cea mai simpla metoda de a monitoriza angajatii pentru ca majoritatea tinerilor folosesc reteaua de socializare, dar exista si multe persoane trecute de prima tinerete care o fac. Conturi si postari publicate pe Facebook de catre angajati sunt uneori folosite de catre angajatori pentru sanctiuni, sau chiar concedieri, dar UE vrea sa opreasca aceste practici care nu sunt chiar atat de legale.

“Demanding passwords or making a friend request is unacceptable, but it is more difficult when it comes to public facing information. The general rules are that employers should inform applicants if they are going to look at social media profiles and give them the opportunity to comment. The searches should also be proportionate to the job being applied for.”

Facebook a devenit, din pacate, o arma pentru multi angajatori impotriva propriilor angajati, iar UE vrea sa-i protejeze cat poate de bine pe cetatenii europeni. Desigur ca exista acum regulamente care ar trebui sa-i invete pe angajatori cum sa actioneze in situatiile de acest gen, dar companiile nu prea respecta reglementarile europene, asa ca ramane de vazut ce va putea fi facut.

Facebook este cea mai mare retea de socializare cu 1.2 miliarde de utilizatori, iar foarte multi dintre ei sunt angajati supusi unor verificari de acest gen.

This post was last modified on iul. 13, 2017, 8:15 PM 20:15

Disqus Comments Loading...