WhatsApp este cea mai folosita platforma de mesagerie de pe planeta, dar cu sigurantai stiati asta pentru ca v-am spus-o in atat de multe randuri pana in prezent. Ceea ce probabil multi dintre voi nu stiti inca este ca aplicatia WhatsApp pentru iPhone si Android nu produce in mod oficial vreun ban pentru compania Facebook, cea care a cumparat-o cu aproape 3 ani in urma intr-o tranzactie de 20 de miliarde de dolari.
WhatsApp a costat foarte mult si trebuie sa produca bani pentru compania Facebook, astfel ca s-a luat decizia de a crea o echipa care sa monetizeze aplicatia. WhatsApp are in momentul de fata peste 200 de angajati, de aproape 10 ori mai multi decat atunci cand a fost angajata, insa cei de la Facebook vor sa angajeze si mai multi pentru ca aplicatia sa produca bani si sa recupereze investitia de 20 de miliarde de dolari.
WhatsApp va avea o echipa dedicata de specialisti in marketing care vor incerca sa gaseasca moduri prin care sa produca bani cu aceasta aplicatie. Avand in vedere ca are peste 1.2 miliarde de utilizatori in lumea intreaga platforma WhatsApp are si potential foarte mare de monetizare, dar asta in ciuda faptului ca promisiunile din anii trecuti au fost ca asta nu se va intampla si ca aplicatia va ramane fara reclame.
WhatsApp – temerile utilizatorilor devin realitate
WhatsApp se va concentra in principal pe tarile unde are si cei mai multi utilizatori, adica Brazilia si India, eforturile de monetizare urmand a incepe initial acolo. Nimeni nu stie deocamdata cum vrea WhatsApp sa faca bani cu aceasta aplicatie, dar primul lucru care ii vine in minte oricui sunt reclamele afisate oriunde in interfata, asa cum se intampla si cu Facebook Messenger de curand.
WhatsApp are totusi zvonite pentru implementare si functii speciale pentru companii, acestea urmand a plati pentru a avea privilegiul de a-i putea contacta pe utilizatori. Fie ca ar fi vorba despre ajutor oferit acestora, fie ca ar fi vorba despre promovarea de produse sau servicii, cei de la WhatsApp iau in calcul orice fel de oportunitate pentru a genera bani dintr-o platforma cu un numar la fel de mare de utilizatori ca populatia Indiei.
“That’s about to change — apparently soon — as WhatsApp is hiring for a number of key monetization roles, including a product manager position to “lead product development on our monetization efforts.””
WhatsApp incalca intr-o anumita masura promisiunile fondatorului platformei, acesta promitand ca aplicatia va ramane gratuita si asta nu se va schimba. Totusi, WhatsApp urmeaza sa agaseze utilizatorii in viitor cu diverse tipuri de reclame sau mesaje promotionale din partea companiilor, ramane doar de vazut ce fel de cale de monetizare va fi aleasa de catre compania americana.