Android este un sistem de operare foarte periculos pentru cei care cauta securitate si intimitate, pentru ca in realitate el nu ofera niciunul dintre aceste doua lucruri. Asta este evidentiat din nou de un studiu facut pe cateva mii de aplicatii Android care urmaresc clipuri video si afiseaza reclame fara ca utilizatorii sa stie ceea ce se intampla chiar si cand aplicatiile respective ar trebui sa fie inchise complet.
Android are de ani si ani de zile aplicatii care incarca reclame in fundal fara ca utilizatorii sa stie, insa cei de la Google n-au cum sa rezolve problemele. Totul tine de utilizatorii care instaleaza aplicatii in propriile telefoane, sau pur si simplu descarca poze, unele dintre ele necesitand permisiuni care permit vizualizarea de clipuri video in fundal, sau accesarea de reclame care nu sunt efectiv vazute de utilizatori.
Android a fost analizat de catre o companie specializata pe software informatic de securitate, aceasta descoperind mii de aplicatii care pacalesc utilizatorii. Aceste aplicatii ruleaza in fundal in momentul in care smartphone-urile si tabletele Android nu mai sunt folosite de catre posesori, ele consumand energia bateriei, dar si eventual trafic de internet mobil pentru a reda clipuri video si reclame fara ca utilizatorul sa stie.
Android – aplicatiile redau filme si reclame in fundal
Android genereaza venituri estimate intre 2 si 10 milioane de dolari pentru hackeri in baza acestui trafic de internet fraudulos, iar desigur ca aplicatiile sunt distribuite prin Google Play. Marea problema aici este ca vorbim despre aplicatii pentru Android care pot fi descarcate din magazinul oficial de aplicatii Google Play, deci nu este vorba despre aplicatii distribuite prin magazine terte si necunoscute multora.
Android ofera siguranta pentru utilizatori prin faptul ca aplicatiile disponibile in Google Play ar trebui sa fie sigure, insa in realitate inclusiv acolo exista multe probleme. Cei de la Google au sisteme care ar trebui sa analizeze aplicatiile Android publicate in magazin, insa se pare ca software-ul lor nu este suficient de eficientpentru a detecta toate tentativele de a pacali utilizatorii sa instaleze aplicatii care le fac mai mult rau decat bine.
“A recent study by eZanga showed over 1,300 Android apps contained one specific malware that makes people’s phones view ads and videos without their knowledge. After the study, eZanga said the number ballooned to more than 6,000 apps. It could cause advertisers up to $2,000,000 to $10,000,000 daily in fraudulent ad traffic, eZanga said.”
Android este atacat in acest mod in principal cu aplicatii care contine wallpaper-uri live, sau wallpaper-uri gratuite, insa exista si multe aplicatii care permit editarea de poze. Toate aplicatiile de acest gen pentru Android sunt oferite gratuit in Google Play pentru a ajunge la cat mai multe persoane, iar cu venituri zeci, sute de mii, sau milioane de dolari, ce hacker nu s-ar grabi sa publice una pentru Android ?