WhatsApp si Facebook au fost ieri principalele unelte ale celor care au facut o foarte frumoasa si lunga manipulare cu furtuna care trebuia sa loveasca Bucurestiul in cursul serii. Totul a pornit de dimineata, cand primarul Gabriela Firea anunta ca o furtuna se apropie si ca scolile se inchid mai devreme, iar de aici WhatsApp si Facebook au fost impanzite de mesaje apocaliptice privind fenomenul meteorologic.
WhatsApp si Facebook au fost practic furtuna in sine, pentru ca mesajul de avertizare de dimineata s-a transformat intr-un adevarat uragan de stiri false propagate prin platformele de socializare. Mai jos aveti unul dintre mesajele care circula ieri pe WhatsApp la foarte multa lume, insa a existat si foarte multa manipulare pe Facebook cu privire la Furtuna din Bucuresti, fara ca lumea sa caute informatii oficiale.
WhatsApp si Facebook au propagat atat de multa frica in randul oamenilor incat la ora 5 Bucurestiul era blocat mai ceva decat in mod normal, oamenii fugind spre scoli si apoi spre case. Problema informatiilor false propagate pe WhatsApp si Facebook a devenit atat de mare incat pana si primaul Gabriela Firea a spus la televizor ca va face plangere panala impotriva celor care au luat mesajul ei “de bun” si l-au raspandit “in gura mare” pe intregul internet.
WhatsApp si Facebook – manipularea cu furtuna
WhatsApp si Facebook au devenit de mult metodele principala de a raspandi informatii false in strainatate, ba chiar acum cateva saptamani am vazut cat de naivi sunt romanii care vor Samsung Galaxy S8. In cazul furtunii din Bucuresti, WhatsApp si Facebook s-au dovedit a fi o metoda ideala de a speria populatia si de a o intoarce impotriva autoritatilor care au anuntat o apocalipsa care nu a mai venit in tot orasul si nu a fost mai intensa decat alte furtuni din anii anteriori.
WhatsApp si Facebook sunt platforme foarte bune pentru a raspandi informatii, atat timp cat ele sunt reale, dar in cazul de fata ele au fost folosite in alte scopuri. Problema este ca oamenii nu se invata si nu inteleg ca nu tot ceea ce apare pe WhatsApp si Facebook “se mananca” si cad de fiecare data in “plasa” stirilor si a informatiilor false fara sa incerce sa isi puna vreodata intrebari privind veridicitatea datelor.
WhatsApp si Facebook ar putea fi folosite de autoritati pentru a trimite informatii utile cetatenilor, dar dupa ceea ce s-a intamplat ieri, multi vor privi cu neincredere alte mesaje similare. Asta e si a doua mare problema, pentru ca oamenii nu vor mai avea aceeasi incredere in autoritati, din cauza celor care i-au manipulat pe WhatsApp si Facebook, iar in viitor ar putea lua in ras avertizari care s-ar putea transforma in realitate.
Voi ce parere aveti despre ceea ce s-a intamplat ieri ?
This post was last modified on sept. 21, 2017, 5:13 PM 17:13