Ecranul iPhone X Reda Culori Diferite in Functie de Cum il Privesti, va Avea Burn-In

iPhone X este afectat de afisarea unor culori si nuante diferite pentru ecran, problemele cu burn-in, adica persistenta sau remanenta imaginilor, fiind posibile.

Apple a publicat noaptea trecuta un document de suport in care incearca sa se scuteasca de o problema pe care unii clienti o vor raporta in magazine si ar putea-o folosi pentru a returna telefoanele iPhone X. V-am spus aseara cand am publicat impresiile mele despre iPhone X ca ecranul afiseaza culori diferite in functie de unghiul din care-l privesti, dar e suficient sa inclini putin telefonul pentru ca schimbarea sa fie substantiala.

Modificarile culorilor si nuantelor la o simpla inclinare

Apple spune ca e normal ca un ecran OLED sa aiba modificari ale culorilor si nuantelor ecranului, iPhone X suferind de aceasta problema si-i spun problema pentru ca devine enervanta in timp. Practic, in timp ce folosesti iPhone X intr-o aplicatie cu o interfata alba, sau gri deschis, vei vedea ca se modifica nuanta culorilor cand inclini usor telefonul, culorile calde devenind reci si veiceversa, totul fiind complet nou pentru un posesor de iPhone.

iphone x culori ecran burn-in persistenta imagini

“Dacă privești un dispozitiv OLED dintr-un unghi ascuțit, ai putea observa modificări ușoare în ceea ce privește culorile și nuanțele. Aceasta este o caracteristică a afișajelor OLED, fiind un comportament normal.”

Trebuie sa recunosc faptul ca nici la Samsung Galaxy S8, sau Samsung Galaxy Note 8 n-am intalnit problema asta, altfel as fi observat-o, ea nefiind la fel de proeminenta precum in cazul iPhone X. In aplicatiile cu fundal colorat nu veti sesiza modificari majore ale nuantei culorilor ecranului iPhone X, insa in restul aplicatiilor cu fundal foarte deschis, veti sesiza acest lucru foarte rapid, dar se pare ca este perfect normal.

Super Retina cu burn-in, adica persistenta imaginilor, sau remanenta imaginilor

Ecranul Super Retina al iPhone X va fi afectat de ceea ce fanii Android stiu sub denumirea burn-in, adica persistenta imaginilor, sau remanenta imaginilor, cum explica Apple. Mai exact, pe ecranul iPhone X ar putea ramane fixate in pixeli unele imagini ale interfetelor de utilizator, sau alte interfetelor aplicatiilor folosite de catre noi in utilizarea zilnica, chiar si atunci cand o imagine diferita este afisata.

“În cazul utilizării prelungite, afișajele OLED pot prezenta și unele modificări ușoare în ceea ce privește componenta vizuală. Și acesta este un comportament normal și poate include „persistența imaginilor” sau „remanența imaginilor”, situații în care pe afișaj apar reminiscențe ușoare ale unei imagini după ce pe ecran apare o imagine nouă.”

Apple spune ca ecranul Super Retina al iPhone X a fost gandit pentru a fi cel mai bun din industrie in ceea ce priveste reducerea efectelor de remanenta sau persistenta a imaginilor, care afecteaza ecranele OLED. In ciuda acestui lucru, cei de la Apple confirma faptul ca pana si iPhone X poate si va fi afectat de aceasta problema in cazul utilizarii indelungate, asa ca ar fi bine sa fiti pregatiti pentru asta.

Cum protejezi ecranul OLED al iPhone X

Pentru a proteja ecranul OLED al iPhone X impotriva problemelor cu persistenta sau remanenta imaginilor, Apple evitarea afisarii aceleiasi imagini pentru o perioada lunga de timp cu luminozitatea setata la nivelul maxim. Imaginile nu trebuie sa aiba nici un contrast ridicat cand sunt afisate cu luminozitatea maxima, altfel exista o foarte mare sansa ca ecranul sa sufere de burn-in, iar Apple ar putea refuza sa-l schimbe.

iPhone X a fost primit, in cea mai mareparte, destul de bine de clienti, cu foarte multe laude, dar vom vedea cu siguranta si primele plangeri despre burn-in sau schimbarea nuantelor culorilor.

53 COMENTARII

  1. Experienta urata azi. Am cumparat un card Jerry’s. Incercand sa il introduc in apple store prin scanare.. a cerut face id pt identificare. Nu a vrut sa mearga neam.. cu toate ca la deblocare merge perfect. A trebuit sa dezactivez face id pt apple store si sa reintroduc coasic introducand parola userului meu apple. :(.

  2. Ieri am incercat sa fac backup pe pc in itunes pt a transfera toata camera roll in X.. si nu a fost chip sa scap de erori. Nu aveam cont decat de 50 gb (1 dolar) in icloud ceea ce era insuficient pt asta..Trecand la 200 gb in cloud si inca 2 dolari luati din buzunar Lunar ..ca prin minune transferul a mers uns ?

  3. WOW… Dacă la un telefon de peste 1.000+ $ nu e recomandat să folosești luminozitate maxima pe contraste diferite pentru ca altfel exista riscul să îl strici și Apple să nu ți-a ia în garanție….. Asta da veste superba?

  4. Se pare ca nu toate modelele de iphone x au acest “defect”. Din demourile din app store unele “se vad” la fel din orice pozitie. Cu ochelari de soare polarizati pe unele vezi, pe altele nu vezi nimic…e polarizat ecranul diferit…foarte ciudat. Al meu o are din plin…din anumite unghiuri pagina alba e galbena rau 🙁

  5. Deci cumperi telefonul de la Apple dar trebuie să îl folosești după cum iti dictează ei?Eu folosesc luminozitatea maximă pe tel in cea mai mare parte a timpului,deci pentru mine chestia asta e o veste proasta.

  6. Apropo,am pus dimineața mâna pe iPhone X.Prima impresie a fost “wow”.Deși e puțin mai lat decât credeam,îți dă o senzație interesanta.E greu,rece,solid. fascinat gesturile,chiar nu mă gândeam că poate merge totul atât de fluid,părea că toată interfață aluneca sub degetul meu.Totusi,decupajul ăla e urat si nici benzile negre din jurul ecranului nu sunt prea ok,parca ar fi ecranul incastrat într-o husa.Culorile sunt ok,totuși albul nue alb daca privești puțin din lateral,cel putin comparat cu LG G6.

  7. lg g6 are IPS…dar eu am ajuns la un alb perfect astfel:
    1) true tone ON
    2) mediu sa fie deschis la culoare si cu tenta alba,de ex la mine in living room

    In sfarsit “wow” din partea iphone dupa ceva ani, mie mi-a placut f mult generatia 4 si generatia 5 (mai ales 5s care prin acel inel dadea un plus de eleganta mai ales pe vairantele silver si gold) dupa aceea 6-6s mi s-au parut un smartphone normal cu ios, 7 jet black mi s-a parut iarasi ceva frumos,strict
    Dar iphone x iarasi intra in top, mi se pare mai mare trecerea pe care o simt acum, decat s-a simtit cu iphone 4,acolo s-a simtit doar design dar acelasi 3.5″ si acelasi ios, aici avem si design, feeling’ul + ios prin “gestures”
    Deci overall prima impresie a fost ok si pt tine si viitorul suna bine si asta va fi viitorul tau smartphone? iphone x de acum sau cel de la anul nu?

  8. nu trebuie, ei doar recomanda. Samsung cumva face la fel cand treci cu bigthness peste 75% iti spune ca afecteaza bateria etc
    E ok, poti tine luminozitatea la max doar sa nu lasi telefonul probabil cu o poza pt ore in sir…nu prea vad rostul de ce ai face asta dar macar te anunta

  9. Note 8 are o mizerie de unghi,ips nu poate fi depasit din acest punct de vedere
    Si nu vreau oled in mac,unghiuri de vizualizare mai slabe plus burn in 100%
    Doar daca ar face apple ceva cu macos sa previna asta
    Apar apple ? Cum kkt din mom ce apple foloseste OLED pe iphone si apple watch?!?
    Esti cam prajit la logica

  10. eu nu m as plange pt 1200€ chiar daca e un tel jalnic. e apple, e semafor ,e decupat, e unic, ce vreti mai mult? vreti premium? cumparati 8 plus

  11. Pe S8 nu am observat sa se schimbe culorile de pe ecran dacă-l înclini. Eu unul o sa ma duc sa vad x-ul in magazin, ca sunt curios cât de evidentă e problema asta cu ecranul.

  12. Dupa cum ti-am zis,mai iesi afara,pe mine nu ma intereseaza ce scriu haterii etc eu nu traiesc pe youtube acoolo vezi ce vor altii sa vezi sau ce iti permite display tau
    In baneasa,note 8 se transforma intr-o tenta rosiatica iar alta bucata in gri intens. Realitatea conteaza pt mine si nu vrajeli de samsonisti carora cica le-a luat X din mana

  13. Pe celelalte smartphone uri nu sa dovedit o mare mizerie, oricum perioada de funcționare a Super Amoled e de 3-4 ani și e făcut în să fel încât sa diminueze burn in (led uri albastre)
    Smartphone-urile Samsung de ce nu au aceste probleme?

  14. A crapat? Nu stiam,macar mica pata a fost rezolvat pe garantie schimbat,buuurn in nu se schimba
    In magazine burn in este non stop dar unghiul nu are treaba cu magazinele si aveau si x si 8 etc fara probleme
    Ma rog,pe mine ma intereseaza ce vad eu nu ce vad de la altii pe net

  15. M-am uitat la eMag, se face intr-adevar albastru cand il inclini. La chestia asta pare cheap shit. FaceID mergea destul de bine, in schimb.

  16. Eu am un TV OLED de la LG si oricat de mult as incerca imaginea se vede la fel din orice unghi. Probabil ca ecranele oled au problema asta in general dar sunt sigur ca nu toate.

  17. Am cumparat si eu iPhone X, a venit astazi. Ecranul e bun, insa nu chiar pe atat de bun pe cat ma asteptam. Confirm si eu ce zicea Zaone cu modificare culorilor in functie de unghi.
    Nu stiu de ce, dar ecranul imi aduce aminte de ecranul Galaxy S3,S4 , la o privire atenta seamana perfect cu acel PenTile de pe vechile telefoane Samsung…. sper sa nu fie cazul totusi….

  18. Retrag cele spuse. Am pus o folie si de la aia se vedea atat de penal. Fara folie se vede superb, nu va recomand sa va puneti folie pe el. Toate bune

  19. Ești pe dinafară rău… Tocmai, că OLED-ul afișează impecabil din unghiuri mari, având în vedere că fiecare pixel are iluminare proprie. La IPS LCD, iluminarea vine dintr-un strat inferior de lumină albă, care este alterată de alte trei straturi superioare RGB.

    Uită-te la un TV OLED cs un TV LCD.

  20. “Doar daca ar face apple ceva cu macos sa previna asta”

    Tu nu ai capacitatea să înțelegi că burn-in este o problemă cauzată de o limitare tehnologică hardware, și nu una software.

  21. Momentul ala cand platesti 1200 € pe un telefon si ecranul va fi afectat de burn in ca un televizor plasma de acum 15 ani. Apple a dat o de gard anul asta in cel mai penibil mod. Mai rau ca Samsung.

  22. cursa lunga = display activ 4 – 5 ore pe zi cu brightness >80%, fonturi albe si alte elemente statice – pe reteta asta punem pariu ca in doar o luna oled-ul din orice telefon ramane “tatuat” permanent, pe cand IPS-ul conventional rezista 😀

  23. Tocmai ca au mari probleme in anumite scenarii… am vazut cateva samesong expuse pe panou si aveau burn-in masiv, deci despre ce vorbim?

  24. cam despre asta este vorba, plus ca vine cu acel decupaj “unic” ca bonus 😀 Dar ma rog, masele au vrut oled – si apple le-a dat…

  25. esti retras mintal…vezi ca iphone x are cel mai bun display
    iar burnin se poate elimina precum o face samsung cu butonul home, adica sa miste pixelii PRIN SOFT !!
    deci serios, ai aparut dupa zile de absenta stat in barlog ca un ofticos de copilasi si iar vii cu texte de redus

  26. IPS nu pierde din culori/aspect asa cum o face OLED…mai taci copile ca esti inapoiat cu toate rau de tot. Nu le ai cu nimic DAR NIMIC
    asa ca de adio
    “Thankfully a lot of LCD devices use IPS panels these days. This stands for ‘in-plane switching’ and it generally provides much better colour performance and dramatically improved angled viewing than OLED panels”