X

iPhone X review – Cel mai BUN Telefon Apple

iPhone X a fost lansat saptamana trecuta in Romania si alte peste 50 de tari de pe glob, a noastra fiind inclusa in premiera in primul val de lansari pentru un telefon atat de important pentru Apple. iPhone X a fost lansat cu stocuri foarte liitate de catre compania Apple, insa nu doar in Romania, ci pe intreaga planeta, unii dintre clientii care au precomandat telefonul asteptand in continuare livrarea sa cam peste tot.

iPhone X a ajuns la iDevice.ro in ziua lansarii, deci in aceasta saptamana am avut ocazia sa-l folosesc in fel si chip, iar acum va vorbesc si despre noutatile sale. Daca sunteti interesati de telefon, atunci il puteti cumpara de aici, stocurile fiind desigur limitate, ca peste tot in Romania.

Design impresionant, cu mici exceptii

iPhone X este al treilea model de telefon Apple lansat cu un design nou anul acesta, dupa ce iPhone 8 si iPhone 8 Plus au fost puse in vanzare un septembrie. iPhone X te uimeste din start cu ecranul imens, pentru seria iPhone, care acopera intregul panou frontal, cu exceptia decupajului vizibil in partea superior centrala a acestuia.

iPhone X are si o carcasa din sticla, la fel precum iPhone 8, aceasta creand un aspect premium pentru telefon, fiind in acelasi timp destul de rezistenta la zgarieturi sau impact. Fie ca vorbim despre modelul space gray, sau argintiu, culoarea carcasei iPhone X este usor diferita fata de cea a iPhone 8, desi teoretic ambele modele ar trebui sa aiba aceeasi culoare, Apple aplicand un strat suplimentar de protectie pentru vopsea.

iPhone X design comparat cu al iPhone 8

iPhone X are deasemenea o margine din otel inoxidabil, spre deosebire de cea din aluminiu a iPhone 8, ea fiind lucioasa si potentand intregul aspect al telefonului. Versiunea space gray a iPhone X seamana cel mai bine cu modelul jet black al iPhone 7, iar daca ar fi sa ma intrebati, as spune ca telefonul candideaza fara probleme la titlul de cel mai frumos smartphone al anului, pe care l-ar fi castigat daca nu avea decupaj.

Cea mai mare schimbare de design pentru iPhone X ramane totusi eliminarea butonului Home, acesta fiind primul model de telefon Apple care ramane fara iconicul buton de control. Eliminarea sa impune invatarea unui mod complet nou de a controla telefonul, astfel ca gesturile l-au inlocuit in totalitate, iar impreuna cu el avem si un buton Power mai lung, care are functii noi, inchiderea telefonului nemaifiind posibila cu el.

Ecran uimitor, cel mai bun implementat intr-un smartphone, dar imperfect

Dupa ce-l priviti roata imprejur, iPhone X trebuie pornit, iar aici veti avea contact pentru prima oara cu noul ecran OLED folosit de catre Apple. Declarat drept cel mai bun ecran pentru smartphone, ecranul OLED al iPhone X are o diagonala de 5.8 inch, cu rezolutie de 2436 x 1125 pixeli, 458 de pixeli per inch, si rata de contrast 1.000.000:1, imaginile fiind afisate pe peste 90% din suprafata, exceptand decupajul care taie partea superioara, dar permite vizualizarea de informatii in cele doua “urechi” ale sale.

iPhone X are un ecran uimitor, cu o reproducere exceptionala a culorilor, cu redarea culorii negre mult mai fidel decat orice alt iPhone si cu o luminozitate mai buna, chiar si in lumina puternica. iPhone X este un ecran care, comparat, cu cel al iPhone 7 sau iPhone 8 impresioneaza din aproape toate punctele de vedere si am ramas foarte placut surprinse de majoritatea imbunatatirilor facute de Apple.

Ecranul iPhone X vine totusi cu unele probleme, iar prima pe care o veti sesiza este cea privitoare la modificarea culorilor in functie de unghiul din care va uitati la ecran. Daca va inclinati putin capul spre stanga, sau spre dreapta, cand priviti ecranul iPhone X, veti sesiza imediat ca acele culori calde se transforma in culori albastre, reci, la fiecare miscare a capului, sau telefonului, acesta fiind cel mai enervant lucru pe care l-am sesizat la ecran.

iPhone X are un ecran True Tone si cu suport HDR10 plus Dolby Vision, care modifica nuanta culorilor in functie de lumina ambientala, insa functia nu prea este de ajutor pentru a atenua problema ecranului OLED care afiseaza culori calde si reci in functie de cum ne uitam la el. Apple spune ca aceasta este o problema obisnuita a ecranelor OLED si nu putem decat sa ii credem pe americani, pentru ca au mai fost vazute la telefoanele Android.

iPhone X ar putea avea deasemenea probleme cu efectul de burn-in, intalnit la telefoanele Android, insa Apple spune ca doar in cazuri foarte rare s-ar putea intampla asta. Pana acum am vazut totusi ca iPhone X are probleme cu functionarea in frig, cu dungi verzi afisate pe ecran, cu aplicatii care sa deschid singure, sau imposibilitatea de a prelua atingerile utilizatorilor in timpul folosirii obisnuite.

iPhone X nu are un ecran OLED perfect, cei de la Samsung avand dificultati in a face componente perfecte, dar poate ca asta era de asteptat. Per total, ecranul iPhone X este uimitor, insa nimic nu este perfect in aceasta lume, nici macar componentele folosite de catre compania Apple.

Chip A11 Bionic cu performante uimitoare, pe hartie

iPhone X are deasemenea un chip A11 Bionic, precum iPhone 8 si iPhone 8 Plus, el asigurand performante exceptionale pentru noul telefon al companiei Apple. Vorbim despre un procesor cu 6 nuclee si 3 GB RAM integrati in chip-ul A11 Bionic, iar in testele sintetice avem cel mai performant smartphone, dar in lumea reala iOS 11 “il trage in jos” cu modul in care i-au fost gandite functiile de catre Apple.

iPhone X are putere de procesare enorma, insa iOS 11 nu reuseste sa tina prea multe aplicatii deschise in fundal, iar in functie mediul de stocare NAND va face si procesare grafica foarte rapida. Modelele cu 64 GB spatiu de stocare au chip-uri NAND cu performante cam injumatatite fata de cele care au 256 GB spatiu de stocare, asa ca este bine sa stiti ce fel de diferente exista intre ele in acest moment.

Desi iPhone X este intrecut in testele de performante, pentru folosirea zilnica, de telefoanele Android care administreaza eficient memoria RAM, in utilizarea zilnica telefonul va functiona fara probleme. Nu veti resimti, probabil, vreodata faptul ca nu puteti tine prea multe aplicatii deschise in fundal, sau ca mediul de stocare NAND nu e cel mai rapid, asa ca veti avea parte de o experienta foarte buna.

Practic, A11 Bionic e cu 70% mai rapid decat procesorul din iPhone 7 si cu 60% mai rapid decat orice telefon Android, placa video fiind deasemenea cea mai performanta dintre toate. In ciuda acestui lucru, compania Apple trebuia sa integreze inca 1 GB RAM in telefon pentru a facilita folosirea sa fara probleme chiar daca utilizam multe aplicatii care raman deschise in fundal.

Noul chip A11 Bionic are deasemenea implementat un chip special pentru inteligenta artificiala, acesta permitand preluarea tuturor comenzilor date aplicatiilor care o contin. Apple l-a implementat pentru a putea elibera resursele procesorului principal, astfel ca asa sunt obtinute si performantele foarte bune pe care le are aceasta componenta.

Face ID

Una dintre functiile cele mai importante ale iPhone X este Face ID, un sistem de recunoastere faciala care inlocuieste Face ID dupa ce butonul Home a fost eliminat din noul telefon. Face ID functioneaza prin intermediul noii camere frontale, numita TrueDepth, ea fiind formata dintr-o varietate de senzori care ne scaneaza fata pentru a crea o harta 3D a sa si a o folosi pentru securitate biometrica.

Face ID poate fi setat chiar in timpul procesului de configurare initiala al iPhone X, sau din meniul dedicat in aplicatia de Configurari, Settings. Face ID poate fi setat in cateva secunde, procesul necesitand simpla rotire a fetei de 2 ori pentru ca ea sa fie inregistrata in totalitate de catre telefon, iar la final aveti posibilitatea de a va folosi fata pentru a debloca telefonul oricand.

Face ID functioneaza in baza unui sistem de inteligenta artificiala care ne invata fata cu timpul, astfel ca orice fel de modificari am suferi, telefonul ar fi oricum deblocat. Fie ca ne creste barba, ne pierdem urechea, sau un ochi, purtam sapca, ochelari de vedere, sau unii ochelari de soare, Face ID va folosi inteligenta artificiala pentru a ne recunoaste si a face deblocarea telefonului nostru.

Face ID foloseste o camera si un senzor cu infrarosu pentru a crea o harta 3D a fetei noastre, acesta proiectand peste 30.000 de puncte invizibile pe fata noastra pentru a crea harta 3D de care mentionam mai sus. Face ID functioneaza perfect si pe intuneric, atunci o camera cu infrarosu fiind utilizata deasemenea pentru a ne recunoaste in bezna totala si va spun ca totul functioneaza impecabil.

Face ID este prezentat de catre Apple ca fiind mult mai sigur decat Touch ID, sansele de pacalire fiind de 1.000.000:1, fata de 50.000:1 in cazul Touch ID. Apple spune ca un frate geaman ar putea pacali Face ID si acest lucru a fost demonstrat deja, deci ar fi bine sa va asteptati la asta pentru ca Apple nu poate oferi protectie totala, insa pozele nu pot fi folosite pentru a ne debloca telefoanele in utilizare.

Face ID vine si cu o serie de functii noi in iOS, compania Apple implementand una care permite deblocarea doar daca suntem atenti la telefoanele noastre. Mai exact, Face ID se uita la ochii nostri si doar cand detecteaza ca ne uitam la telefon face deblocarea, aceasta functie tinand ecranul pornit cand ne uitam la el, ea ascunzand si notificarile de altii, afisandu-le doar cand ne uitam la ecran, sau oprind alarma ceasului dimineata.

Functiile pentru atentie disponibile in Face ID pentru iPhone X pot fi extinse de catre dezvoltatori, iar compania Apple permite inclusiv deactivarea lor daca nu aveti nevoie de ele.

In final, Face ID este si mai incet decat Touch ID pentru deblocarea din LockScreen, dar mai rapid in autentificare pentru descarcarea de aplicatii, sau autorizarea accesului in ele. Face ID vine cu unele dezavantaje, dar si cu foarte multe avantaje, iar eu sunt foarte multumit de ceea ce a creat compania Apple si sunt sigur ca multi clienti ai Apple sunt de aceeasi parere anul acesta.

Pentru Face ID, compania Apple a creat si un mic truc special numit Animoji, adica vorbim despre caractere emoji animate in baza expresiilor noastre faciale. Compania Apple a creat animoji pentru a demonstra cat de avansat este sistemul de recunoastere faciala al iPhone X si cat de bine ne poate urmari fata, peste 50 de expresii faciale fiind recunoscute de catre Face ID si implicit pentru Animoji.

Pentru a crea aceste animoji va trebui sa folosim aplicatia Messages, acolo fiind disponibil acest sistem, Animoji putand fi trimise doar de pe iPhone X catre orice iDevice, sau salvate in libraria telefonului pentru partajare pe retelele de socializare.

Camere – a doua cea mai buna camera principala din lume

 

iPhone X are a doua cea mai buna camera duala verticala implementata intr-un smartphone, conform expertilor in fotografie, compania Apple reusind sa uimeasca. Dupa ce initial iPhone 8 Plus egala Samsung Galaxy Note 8 in topu celor mai bune camere pentru smartphone, cu iPhone X compania Apple a reusit sa faca ceva si mai uimitor pentru clientii din lumea intreaga, dar asta e doar jumatate din poveste.

iPhone X are o camera duala formata din doi senzori de 12 megapixeli fiecare, unui dintre ei fiind wide-angle, celalalt telephoto. Primul senzor al camerei are deschidere f/1.8 cu stabilizare optica, in timp ce al doilea are deschidere f/2.4 tot cu stabilizare optica, dar si zoom optic de pana la 2X, un nou quad-LED True Tone slow flash fiind implementat de catre compania Apple.

Camera duala a iPhone X are specificatii impresionante, iar expertii o lauda din plin, insa rezultatele in lumea reala cam variaza. Personal nu pot spune ca “m-a dat pe spate” camera iPhone X, iar asta pentru ca de la pozele facute de Apple si pana la ale tale e cale foarte lunga, pentru ca ele nu ies chiar atat de grozave precum ti-ai imagina, iar cand le vezi pe calculator ai senzatia ca e nevoie de mai mult acolo.

Incepand cu iOS 11 compania Apple a implementat si doua noi standarde pentru fotografie si video, HEVC si HEIF, dezactivarea lor si folosirea celui JPEG avand drept rezultat poze de calitate mai buna. In comparatie cu iPhone 8, camera iPhone X este marginal mai buna, diferentele fiind mici, insa efectele HDR ar avea nevoie de mai mult lucru, inclusiv pozele in luminozitate scazuta, compania Apple mai avand multe de facut.

iPhone X are deasemenea implementate noi optiuni pentru functia Portret, aceasta putand inregistra poze cu lumina naturala, de studio, de contur, de scena, sau de scena mono. Puteti vedea in imaginea animata de mai sus cam cum arata pozele facute folosind aceste noi functii, lumina contand extrem de mult pentru rezultate bune, functia portret ramanand una esentiala pentru iPhone.

Camera TrueDepth – inceputul unei revolutii

iPhone X vine cu o noua camera TrueDepth pe care compania Apple a implementat-o pentru a permite folosirea Face ID pentru recunoastere faciala, ea fiind integrata in decupajul ecranului. Puteti vedea in imaginea de mai sus ca ea vine cu un proiector de puncte, cu un senzor de iluminare si cu o camera cu infrarosu, toate aceste omponente fiind necesare pentru folosirea Face ID si recunoastere faciala.

Camera TrueDepth are o rezolutie de 7 megapixeli si este una normala, insa in combinatie cu toti acesti senzori ofera functionalitatea pe care niciun alt telefon de pe planeta nu o are. Pentru ca vorbim despre o camera atat de avansata, compania Apple are implementata pentru ea si functia Portret cu toate noutatile pe care vi le-am prezentat mai sus pentru camera principala, totul fiind oferit in tandem pentru utilizatorii care vor sa se bucure de ea.

Camera TrueDepth nu face poze mai bune decat camera frontala decat iPhone 8, insa functia Portret permite utilizarea acelui efect bokeh pentru poze cu adevarat reusite.

Video 4K la 60 FPS

iPhone X are implementata pentru camera frontala si posibilitatea de a face filmari la rezolutie 4K cu 60 FPS, sau la rezolutie 1080p la 240 FPS. In ambele cazuri este nevoie ca in telefon sa fie activata compatibilitatea pentru formatul HEIF, HEVC, deci va trebui sa faceti filmarile asa, chiar daca nu vorbim despre o calitate chiar atat de grozava pentru rezultatul final.

iOS 11 – noi gesturi si aplicatii nepregatite

iOS 11 a necesitat multe schimbari pentru iPhone X, iar cele mai mari dintre noutati sunt gesturile pentru folosirea fara un buton Home, plus aplicatiile nepregatite. Incep cu gesturile, acestea permitand controlarea in totalitate a iPhone X folosind simple glisari pe ecran pentru a inchide aplicatii, pentru a trece de la o aplicatie la alta, pentru a le accesa pe cele deschise in fundal si nu numai atat.

Intai, trebuie mentionat faptul ca Apple a integrat in partea inferioara a ecranului o bara subtire permanenta in jurul careia trebuie facute toate glisarile. iPhone X permite inchiderea unei aplicatii printr-o glisare facuta de jos in sus pe acea bara, iar daca vreti sa treceti dintre aplicatie in alta, trebuie doar sa faceti o glisare din stanga spre dreapta, sau dinspre dreapta sre stanga.

Daca vreti sa inchideti toate aplicatiile din fundal, atunci trebuie a faceti o glisare de jos pana la mijlocul ecranului fara a lua degetul de pe ecran, task switcher-ul cu aplicatiile deschise in fundal fiind afisat. Acum pentru a inchide aplicatiile va trebui sa tineti apasat pe o aplicatie pana apare butonul de inchidere, apoi sa apsati butonul rosu din dreptul fiecareia, sau sa faceti glisari de jos in sus pe ele pentru a le inchide imediat.

Nici functia Reachability nu a disparut din iPhone X, ea trebuind activata din meniul de accesibilitate, iar o simpla glisare facuta de sus in jos pe bara permanenta va cobora interfata ecranului.

Toate aplicatiile din AppStore pot fi instalate pe iPhone X, insa foarte putine dintre ele sunt cu adevarat pregatite pentru noul telefon, majoritatea fiind afisate intr-un chenar pe ecran. Puteti vedea in imagini ca aplicatiile nu sunt afisate pe toata suprafata ecranului, inclusiv pe sub decupaj, ci intr-un chenar norma, standard pentru rezolutia vechilor telefoane, experienta in sine fiind ciudata.

Aplicatiile trebuie actualizate pentru iPhone X de catre dezvoltatorii de aplicatii pentru iOS 11, iar asta se va intampla in timp, dar ramane de vazut ce perioada va fi necesara pentru ca asta sa se intample. Intre timp, va trebui sa folosim aplicatiile in formatul in care sunt disponibile acum, pentru ca alta solutie nici nu prea exista.

Din pacate, iPhone X nu va putea afisa prea bine nici unele clipuri video, sau poze, acestea fiind afisate tot cu margini laterale, deoarece afisarea pe intregul ecran va ascunde portiuni din ele. Nici jocurile nu vor fi afisate in totalitate, ci cu portiuni sub decupaj, dar acesta este compromisul pe care trebuie sa il facem pentru a avea un telefon al carui ecran este atat de mare in raport cu panoul frontal.

Autonomia bateriei – multa energie folosita rapid

iPhone X are, in premiera pentru un telefon al companiei Apple, o baterie cu doua celule integrata pentru a premite implementarea unui ecran atat de mare intr-o carcasa atat de mica. Aceasta baterie cu doua celule poate inmagazina 2715 mAh de energie, cu cativa zeci de mAh mai mult decat bateria din iPhone 8 Plus, insa autonomia bateriei este mai mica decat cea oferita de telefonul mai cu dimensiuni mai mari.

In folosirea iPhone X am obtinut o perioada maxima de utilizare de aproximativ 8 ore si 72 de ore de stand by, insa aici vorbesc despre valoarea maxima. Valoarea minima a fost de 6 ore si jumatate de utilizare, deci puteti face o medie intre cele doua pentru a va da seama cam ce fel de autonomie veti obtine de la telefon in utilizarea zilnica in comparatie cu iPhone 8, sau iPhone 7.

Apple a promis ca iPhone X va avea o autonomie cu 2 ore mai buna decat iPhone 7, insa din pacate nu pot spune ca am obtinut asta si nimeni nu a reusit sa obtina o autonomie atat de buna pentru telefon. In utilizarea zilnica, iPhone X va avea o autonomie mai buna decat cea a iPhone 7, insa nu cu asa mult cum promite Apple si cu siguranta inferioara fata de cea a iPhone 8 Plus, asa ca este bine sa stiti asta.

Incarcare wireless si rapida

iPhone X, la fel ca iPhone 8, are incarcare wireless si incarcare rapida, ele fiind oferite standard de catre Apple, dar desigur ca fara accesorii disponibile gratuit. Incarcarea rapida permite incarcarea iPhone X pana la 50% in doar 30 de minute, in timp ce incarcarea completa dureaza aproape 2 ore, incarcarea wireless facanduse la daor 5W, deci dureaza mult mai mult, ca si cum am incarca cu incarcatorul standard.

Va recomand sa folositi sistemul de incarcare rapida pentru ca va scuteste de mult timp de asteptat pe langa telefon si nu afecteaza bateria in cazul utilizarii pe termen lung. Pentru a face incarcare rapida pentru iPhone X aveti nevoie de acest incarcator si acest cablu, iar pentru a face incarcare wireless aveti nevoie de aceste pad-uri de incarcare.

Wi-Fi, Bluetooth, conectivitatea 4G, difuzoarele stereo si rezistenta la apa

Pe partea Wi-Fi compania Apple nu a implementat schimbari, iPhone X obtinand aceleasi viteze limitate de routerele noastre, deci cateva sute de Mbps puteti obtine fara probleme. Pe partea Bluetooth avem implementat Bluetooth 5, deci toate dispozitivele compatibile vor permite folosirea la distante mai mari si cu viteze mai bune, in timp ce autonomia bateriei este afectata mai putin, deci doar puncte bune sunt.

Conectivitatea 4G este limitata la LTE-A, adica 600 Mbps, insa in Romania abia a fost anuntata o retea LTE-A de catre Vodafone, deci mai aveti de asteptat dupa viteze mari. In medie veti obtine pana la 200 Mbps, insa veti putea face apeluri voce 4G de pe telefoanele voastre si veti putea folosi functia apel Wi-Fi, insa deocamdata ea este dezactivata pe Orange.

In iPhone X compania Apple a implementat deasemenea noi difuzoare stereo, acestea fiind cu pana la 25% mai puternice si avand un bass mai adanc, dar in viata de zi cu zi e putin probabil sa observati diferente fata de modelele anterioare.

iPhone X ramane in continuare rezistent la apa si praf cu certificarea IP67, deci maxim 30 de minute la maxim 1 metru sub apa, dar daca se intampla sa intre apa in carcasa, garantia se anuleaza.

Concluzii – merita cumparat ?

Pentru mine, iPhone X este partial telefonul pe care-l astept de mai bine de 2 ani, iar aici ma refer la ecranul de dimensiuni mari si la gesturile oferite de catre Apple in iOS. Decupajul este unul dintre dezavantaje, iar Face ID nu este perfect, insa per total nu m-as intoarce la alt model al iPhone, in special ca pot folosi in sfarsit un telefon de dimensiuni normale care are un ecran mai mare decat unul standard.

Alegerea iPhone X in detrimentul altor modele ale iPhone tine in special de acceptarea Face ID, a decupajului si a neajunsurilor ecranului OLED. Daca ar fi sa aleg din nou intre a cumpara iPhone 8 Plus, la iPhone 8 nici nu m-am gandit vreodata, si iPhone X, as alege tot al doilea model pentru ca neajunsurile sunt acoperite de functiile bune pe care telefonul le are si recomandarea asta as face-o oricui.

Daca nu vreti Face ID, desi nu-mi prea pot imagina de ce l-ar evita cineva, sau daca nu va place decupajul, aici as intelege perfect pe oricine, atunci iPhone 8 sau iPhone 8 Plus sunt cea mai buna alegere. Daca nu e vorba de bani si nu va intereseaza cele doua dezavantaje, recomand iPhone X fara restrictii pentru oricine, insa in caz contrar, iPhone 8 si iPhone 8 Plus sunt alegerea cea mai buna.

Oricare alte modele sunt deja vechi, nu au toate functiile noi din iOS 11 si au cu un an mai putin de suport oferit de catre compania Apple, anul viitor ele urmand a deveni si mai incete, cu mai putine functii.

iPhone X este un telefon scump, nimeni nu poate contrazice asta, insa face parte dintr-o categorie de smartphone-uri premium care sunt scumpe inclusiv la producatori precum Samsung. In Romania puteti cumpara de aici iPhone X, insa daca il gasiti in stoc.

This post was last modified on nov. 14, 2017, 8:30 PM 20:30

Disqus Comments Loading...