Windows 10 a trecut recent printr-o problema distant similara cu cea prin care a trecut macOS High Sierra a companiei Apple cu aproximativ doua saptamani de zile in urma. Atunci oricine putea prelua controlul unui Mac fara a avea parola de administrator, deoarece accesul root putea fi obtinut fara a folosi o parola, aceasta fiind o problema uriasa de securitate pentru compania Apple.
Windows 10 a trecut printr-o situatie oarecum distant apropiata, deoarece Microsoft a integrat in sistemul de operare un password manager care le permitea hackerilor sa fure parolele utilizatorilor. Keeper este denumire acestui password manager, iar utilizatorii care-i foloseau browserul integrat in Windows 10 puteau ramane fara toate parolele stocate in el, totul fara sa stie ce se intampla.
Windows 10. vulnerabilitatea prin care puteau fi furate parole
Windows 10 preinstala automat acest password manager pe calculatoarele utilizatorilor, deci nimeni nu putea scapa efectiv de el, dar asta numai daca il folosea pentru a salva parolele. Spre deosebire de macOS, problema din Windows 10 este mai mica pentru ca in cazul Mac-urilor totul era nativ, deci oricine putea obtine acces de administrator la sistemul de operare fara a activa ceva in prealabil.
“For about eight days, some versions of Windows 10 quietly bundled a password manager that contained a critical vulnerability in its browser plug in, a researcher said Friday. The flaw was almost identical to one the same researcher disclosed in the same manager plugin 16 months ago that allowed websites to steal passwords.”
Windows a avut o gama foarte variata de probleme de-a lungul istoriei sale, insa de cand a fost lansat Windows 10 n-a existat vreuna similara cu cea descoperita in macOS High Sierra. In aceasta idee, Windows 10 ar putea incepe sa fie un sistem de operare mai sigur decat macOS-ul companiei Apple, laudat de atat de multi experti in securitate informatica pana acum, dar poate fara prea mult rost.
This post was last modified on dec. 17, 2017, 9:13 AM 09:13