A trecut un deceniu decand primul model al iPhone a fost lansat de catre compania Apple sub indrumarea lui Steve Jobs, iar in aceasta perioada companiile care au fabricat telefonul pentru cei din Cupertino au profitat de evolutie. Vorbim despre multe companii asiatice de care nimeni nu auzise vreodata, ele reusind sa-si creasca incasarile de pana la 5 ori in aceasta perioada, totul multumita companiei Apple.
Foxconn este compania care a profitat cel mai mult de pe urma iPhone, producatorul taiwanez reusind sa-si creasca incasarile cu peste 100 de miliarde de dolari, anual, in ultimul deceniu. Foxconn a devenit si unul dintre cei mai mari angajatori de pe planeta, cu cateva sute de mii de persoane care lucreaza pentru a asambla diverse modele de telefoane mobile si nu numai.
“In 2006, Hon Hai Precision Industry was about to take on a major role in an epochal shift in consumer electronics, though few of the Taiwanese company’s employees could have imagined what was about to hit them. Over the next decade, the iPhone would help push Foxconn’s revenue from $38 billion to $145 billion and turn it into one of the world’s largest employers …”
Alta companie care a evoluat foarte mult de pe urma iPhone se numeste Largan, ea producand lentile pentru camerele iPhone si inregistrand o crestere de 700% a incasarilor anuale. Pretul actiunilor celor de la Largan s-a dublat deasemenea in ultimii ani, iar aceasta evolutie are sanse mici de a urma un alt curs din moment ce Apple inca se bazeaza pe ei pentru viitoarele modele de telefoane.
TSMC a profitat deasemenea foarte mult de pe urma iPhone, insa AAC Technologies este o alta companie care produce difuzoare pentru Apple si a reusit sa-si creasca incasarile de 6 ori in ultimii ani. Aceste companii sunt legate contractual de Apple si furnizeaza cantitati mari de componente in mod constant pentru cei din Cupertino, iar asta nu se va schimba prea curand.
Un deceniu de iPhone, cum au profitat companiile care-i produc componentele
Totusi, partenerii Apple nu au avut parte de doar de succes, deoarece iPhone a afectat serios afacerile unor giganti asiatici precum Sony, Nintendo, Toshiba, Canon, sau Nikon. Desi Sony furnizeaza camere pentru Apple in momentul de fata, celelalte companii si-au vazut incasarile scazand din cauza inovatiilor implementate in iPhone si in alte telefoane mobile lansate in ultimii 10 ani.
“The iPhone’s integration of multiple features, including a camera, a music player and gaming, also devastated companies that made feature phones, gaming consoles and stand-alone cameras. Japanese electronics giants including Sony, Nintendo, Toshiba, Canon and Nikon got kneecapped — though Sony now supplies sensors for the iPhone’s camera.”
Totusi, nu vorbim doar despre succes pentru ceic are colaboreaza cu Apple, deoarece alte companii au intrat in faliment cand Apple a renuntat la tehnologiile lor, desi acestea facusera investitii masive in prealabil. Acesta este cazul celor de la Wintek, iar Imagination Technologies va urma in anii urmatori dupa ce Apple va decide sa foloseasca propriile placi video in iPhone si iPad.
Puteti vedea in imaginile din acest articol ca iPhone este un conglomerat de piese adunate de la o varietate de producatori, compania Apple stiind sa le faca pe toate sa functioneze perfect impreuna.