Apple a recunoscut oficial ca limiteaza performantele iPhone cand bateria are un grad mare de uzura, dar asta stiati deja pentru ca acest scandal a cam inconjurat intreaga planeta in ultima saptamana. Compania Apple este atacata din toate partile si acum doua zile si-a cerut scuze in fata clientilor pentru modul in care limiteaza performantele iPhone, oferind si cateva explicatii.
Mai exact, compania Apple a publicat o pagina speciala in care ofera explicatii detaliate cu privire la motivele in baza carora limiteaza performantele iPhone, dar si cand se intampla asta. Ieri v-am prezentat cele 7 semne ca performantele iPhone sunt limitate de catre Apple prin iOS, iar acum aveti si o explicatie lunga privind motivele pentru care bateriile au nevoie de asta.
Apple s-a gandit abia acum, la un an distanta de implementarea acestei limitari pentru iphone, sa ofere explicatii cu privire la schimbarile pe care le-a facut fara sa anunte clar ce face. Mai jos aveti explicatia pentru limitarea performantelor iPhone, mai exact cand se activeaza automat limitarea si cum se face totul, Apple incercand sa-si linisteasca o parte dintre clientii iPhone.
Cand si Ccum limiteaza Apple performantele iPhone
Când „îmbătrânesc chimic” bateriile
Toate bateriile reîncărcabile sunt componente consumabile, iar eficacitatea lor scade odată cu îmbătrânirea chimică.
Pe măsură ce bateriile pe bază de litiu-ion îmbătrânesc din punct de vedere chimic, capacitatea lor de a menține starea de încărcare se diminuează. Acest lucru ar putea face ca autonomia bateriei să scadă, adică dispozitivul să necesite încărcări mai frecvente. De asemenea, ar putea scădea și capacitatea unei baterii de a furniza rapid putere. Pentru ca un telefon să funcționeze corespunzător, componentele sale electronice trebuie să poată extrage instantaneu putere de la baterie. Un atribut care afectează livrarea instantanee a puterii îl reprezintă impedanța bateriei. O baterie cu impedanță ridicată nu poate furniza putere suficient de rapid sistemului care are nevoie de ea. Bateriile cu o vârstă chimică înaintată ar putea avea valori mai mari ale impedanței. Impedanța unei baterii va crește temporar când nivelul de încărcare este redus, dar și în medii cu temperaturi scăzute. Când acest lucru este coroborat cu o vârstă chimică înaintată, creșterea impedanței va fi mai semnificativă. Acestea sunt caracteristici chimice ale bateriei, care se regăsesc la toate bateriile pe bază de litiu-ion din domeniu.
Când se extrage putere de la o baterie care are un nivel înalt al impedanței, tensiunea bateriei va scădea mai mult decât în condiții ideale. Pentru a funcționa corespunzător, componentele electronice necesită o tensiune minimă. Printre aceste componente se numără stocarea internă a dispozitivului, circuitele de alimentare și însăși bateria. Sistemul de gestionare a puterii stabilește capabilitatea bateriei de a furniza această putere și gestionează sarcinile pentru a menține funcționalitatea dispozitivului. Când această funcționalitate nu mai poate fi asigurată cu capabilitățile întregi ale sistemului de gestionare a puterii, sistemul va închide dispozitivul pentru a proteja aceste componente electronice. Această închidere este intenționată din perspectiva dispozitivului, însă ar putea fi un comportament neașteptat pentru utilizator.
Prevenirea închiderilor neașteptate
Când bateria are un nivel de încărcare redus, o vârstă chimică înaintată sau când este folosită la temperaturi reduse, există șanse mai mari ca utilizatorii să experimenteze închideri neașteptate. În cazuri extreme, închiderile ar putea avea loc mai frecvent, iar dispozitivul devine nefiabil sau inutilizabil. iOS 10.2.1 (lansat în ianuarie 2017) include actualizări pentru modelele anterioare de iPhone care previn închiderea neașteptată a acestora. Acestea includ o funcție pentru iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus și iPhone SE prin care se gestionează dinamic vârfurile de performanță instantanee, doar atunci când este nevoie, pentru a preveni închiderea neașteptată a dispozitivelor. Această capabilitate a fost extinsă și la iPhone 7 și la iPhone 7 Plus odată cu lansarea iOS 11.2, iar noi vom continua să îmbunătățim funcționalitatea sistemului de gestionare a puterii și în viitor. Singura destinație a acestei funcții este de a preveni închiderile neașteptate, astfel încât dispozitivul iPhone să poată fi folosit în continuare.
Această capabilitate de gestionare a puterii funcționează prin analizarea unei combinații între temperatura dispozitivului, nivelul de încărcare a bateriei și impedanța bateriei. Doar dacă aceste variabile impun, iOS va gestiona în mod dinamic performanța maximă a unora dintre componentele sistemului, cum ar fi procesorul și unitatea grafică, cu scopul de a preveni închiderile neașteptate. Drept urmare, sarcinile dispozitivului vor fi echilibrate automat, ceea ce permite distribuirea optimizată a activităților sistemului și evitarea creșterilor de performanță bruște simultane. În unele cazuri, utilizatorii ar putea să nu observe nicio diferență în ceea ce privește performanțele dispozitivului la utilizarea de zi cu zi. Nivelul diferențelor percepute depinde de măsura în care dispozitivul depinde de sistemul de gestionare a puterii.
În cazurile care necesită forme mai extreme ale acestei funcții de gestionare a puterii, utilizatorul ar putea observa efecte precum:
- durate mai mari la lansarea aplicațiilor;
- rate de cadre mai mici la derulare;
- reducerea intensității retroiluminării (care poate fi controlată în centrul de control);
- un volum mai mic al difuzoarelor, cu până la 3 dB;
- reduceri treptate ale ratelor de cadre în unele aplicații;
- în cele mai extreme cazuri, blițul camerei va fi dezactivat, lucru care va putea fi observat în interfața camerei;
- aplicațiile care se actualizează în fundal ar putea necesita reîncărcare în momentul lansării.
Majoritatea zonelor cheie nu sunt afectate de această funcție de gestionare a puterii. Unele dintre acestea includ:
- calitatea apelurilor celulare și performanțele de transfer în cadrul rețelelor;
- calitatea fotografiilor și clipurilor video capturate;
- performanțele funcției GPS;
- precizia localizării;
- senzori precum giroscopul, accelerometrul și barometrul;
- funcția Apple Pay.
This post was last modified on dec. 30, 2017, 1:37 PM 13:37