La revedere amprente, scanarea palmei pentru securitate biometrica fiind deja folosita in Japonia pentru a autoriza plati mobile, un inceput pentru o schimbare destul de logica. Compania japoneza JCB, pentru procesarea platilor cu cardurile bancare, va initia un program pilot in Tokio luna viitoare, iar daca el va avea succes, atunci acesta urmeaza sa fie lansata in mai toata tara.
Compania din Japonia nu este prima care a testat o asemenea tehnologie, alte doua companii din SUA lansand recent sisteme similare care scaneaza palma mainii pentru securitate biometrica. In cazul acestor tehnologii e nevoie de achizitionarea unor terminale cu camere speciale pentru a autoriza platile, in timp ce in Japonia se testeaza scanarea palmei folosind camera unui smartphone.
Desigur ca palma trebuie as fie inregistrata initial prin smartphone folosind aplicatia pentru plati mobile, ea fiind mai apoi recunoscuta pentru a autoriza respectivele plati. Intreaga tehnologie functioneaza la fel ca in cazul citirii amprentelor, astfel ca noutatea principala sta in faptul ca nu se scaneaza o fata, sau o amprenta, ci doar palma mainii, dar e greu de spus cat de buna va fi securitatea.
“Customers would be able to leave wallets and phones in their pockets with a palm-based payment system, developed by credit card company JCB, that merchants could use with just an everyday smartphone camera. After users register by snapping a picture of their palm from a smartphone camera, merchants or stores could scan customers’ palms by smartphone to match them against registered data. With no specialized equipment needed, it would be easier for stores to incorporate the system, unlike a previous dalliance by JCB into palm-based payment that required a special terminal.”
Partea interesanta este ca rata de eroare a sistemului este de 1 la 100 de miliarde, dar asta nu inseamna ca tehnologia e mai greu de pacalit decat Face ID, sau simpla citire a unei amprente. Cat va dura pana cand tehnologiile de acest gen vor ajunge sa ne usureze tuturor vietile este greu de spus, dar avand in vedere ca tehnologia e testata deja in Japonia, probabil va fi adoptata curand in Asia.