Apple Watch este cel mai popular smartwatch de pe planeta, iar conform unui studiu publicat recent, el poate fi folosit cu succes pentru a diagnostica simptomele diabetului. Creatorii aplicatiei Cardiogram si cercetatorii universitatii din California au folosit inteligenta artificiala a aplicatiei si informatii colectate privind bataile inimii pentru a detecta simptomele diabetului cu o acuratete de pana la 95%.
Cardiogram a preluat 200 de milioane de masuratori de activitate de la peste 14.000 de persoane care foloseau Apple Watch, sau un smartwatch cu Android Wear. Separat de masuratorilor privind ritmul cardiac, Cardiogram a preluat informatii privind numarul de pasi facut zilnic si alte activitati facute de catre utilizatori, iar asa a putut detecta simptomele diabetului.
Desi in mod normal aceste simptome pot fi detectate doar folosind aparate care monitorizeaza nivelul de glucoza din sange, in cazul detectarii prin Apple Watch este folosita inteligenta artificiala. Analizand toate datele colectate, creatorii aplicatiei Cardiogram le transmiteau utilizatorilor notificari prin care le recomandau sa contacteze un medic pentru investigatii suplimentare.
Cardiogram a fost gandita initial ca o aplicatie care sa diagnosticheze posibile probleme cardiovasculare ale utilizatorilor, insa iata ca inteligenta artificiala o ajuta sa faca mai mult. Practic, acesta este viitorul nostru, unul legat de inteligenta artificiala si modurile complexe in care aceasta tehnologie ne va controla viata, cam ca in filmele SF din perioada anilor ‘2000.