Smartphone-urile au devenit de ceva vreme si principala metoda prin care foarte multa lume isi administreaza banii pe care ii are in conturile bancare, sau prin care fac plati mobile. Aceasta evolutie, fata de metoda clasica de a vizita banca in mod constant, vine si cu foarte multe riscuti, unele dintre ele fiind deja intalnite in cazul folosirii serviciilor bancare de la calculator.
Acum acele riscuri se muta pe smartphone, iar un studiu recent sustine ca o treime dintre utilizatori pot deveni foarte usor victime ale malware-ului bancar. Vorbim aici despre un studiu care i-a pacalit pe unii utilizatori sa foloseasca o interfata falsa pentru aplicatia bancara din telefon, prin ea putand fi furate toate datele necesare pentru logare in cont.
Smartphone – malware-ul bancar devine un real pericol
40.000 de oameni au participat la acest studiu in 12 tari, iar numarul celor care au putut fi pacaliti cu interfete false pentru aplicatiile reale este suficient de mare incat sa putem vorbi despre o reala problema. Bancile au rezolvat pe calculatoare problemele de acest gen cu generarea de coduri de logare in website-uri, insa pe telefoane situatia e mai complicata.
“We are seeing a steady increase in the number of malicious applications for Android devices that are able to bypass security checks on popular app stores and make their way onto consumers’ phones. Often, they pose as gaming and lifestyle apps and use social engineering tactics to trick users into downloading them.”
Din pacate, pe smartphone-uri trebuie sa fim foarte atenti ce aplicatii folosim, in special daca utilizati Android, deoarece pe iPhone lucrurile sunt mult mai greu de falsificat. Pe iPhone si unelea aplicatii din Android exista totusi si vesti bune, deoarece sistemele bazate pe securitate biometrica nu ar trebui sa partajeze informatiile confidentiale cu aplicatii necunoscute.