Telefoanele mobile din ziua de astazi abia reusesc sa functioneze timp de o singura zi daca sunt folosite intens de catre utilizatori, iar chiar daca o fac, noaptea trebuie incarcate. Foarte multa lume isi tine telefoanele la incarcat peste noapte, stiind ca acestea blocheaza fluxul de curent spre baterie dupa ce ea ajunge la 100%, insa practica nu e prea buna.
Conform expertilor, desi telefoanele opresc fluxul de curent spre baterie cand ea ajunge la 100%, aceasta genereaza oricum caldura, iar caldura nu e buna pentru “sanatatea ei”. Nici tinerea telefonului sub perna, o langa o sursa de caldura constanta, nu este o idee buna, deoarece capacitatea totala a bateriei de a stoca energie este redusa serios.
Incarcarea telefonului peste noapte – ce trebuie sa stii
Tinerea unei baterii la o temperatura constanta de minim 60 de grade Celsius pentru perioade lungi de timp ii reduce cu aproximativ 40%(in doar 3 luni) capacitatea de stocare a energiei. Daca temperatura creste si mai mult, atunci capacitatea bateriei de a stoca energie poate fi redusa chiar si cu pana la 40% intr-un singur an de utilizare, deci efectele sunt foarte serioase.
“The worst situation is keeping a fully charged battery at elevated temperatures. Battery packs do not die suddenly, but the runtime gradually shortens as the capacity fades. Lower charge voltages prolong battery life and electric vehicles and satellites take advantage of this.”
Daca vreti totusi sa pastrati capacitatea cat mai mare de stocare a energiei pentru mai mult de un an, atunci e bine ca bateria sa nu scada sub 40% si sa nu fie incarcata peste 80%. Expertii spun ca intre aceste limite bateria este stresata cel mai putin si pierde cel mai putin din capacitatea totala de incarcare, asa ca nu va tineti telefoanele la incarcat peste noapte.