-0.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024

Acasă Uniunea Europeana UE vrea Taxe mai Mari pentru Apple si Google

UE vrea Taxe mai Mari pentru Apple si Google

Uniunea Europeana intentioneaza sa anunte noi impozite mai mari pentru Apple, Google, Microsoft si alte companii IT care genereaza incasari in Europa.

UE impozite Apple Google Microsoft

UE vrea sa impuna impozite mai mari pentru marile companii IT care activeaza pe continentul Europeana, Apple, Google, Microsoft si altele fiind in atentia autoritatilor. Conform ministrului de finante din Franta, Uniunea Europeana vrea sa impuna impozit pe venit situat intre 2% si 6% din incasarile totale ale firmelor, sumele stranse putand fi mari.

In mometul de fata companii precum Apple, Microsoft, Amazon, etc, ajunga sa plateasca impozite de 0.x% pe profit sau incasari, adica mai nimic in comparatie cu ceea ce platesc alte firme mai mici. UE vrea sa schimbe asta, iar un impozit de 2% pentru incasari de miliarde de dolari anual poate creste substantial bugetele multor state din Europa.

Marea majoritate a companiilor IT americane care activeaza in Europa isi aduna incasarile in Irlanda, sau alte paradisuri fiscale, unde au intelegeri fiscale preferentiale cu guvernele locale. Asa a ajuns Apple sa plateasca impozit de 0.005% din profit in 10 ani de activitate, o suma ridicola in comparatie cu banii pe care i-a incasat din vanzarea produselor in Europa.

“ A European directive will be disclosed in the coming weeks. It will be a considerable step. The (tax rate) range is 2 percent to 6 percent, we will be closer to 2 percent than 6 percent.It’s a starting point. I prefer a text that will be implemented very quickly rather than endless negotiations. We will fine tune it later.”

UE vrea 13 miliarde de dolari de la Apple pentru cei 10 ani de activitate in care a platit doar cateva zeci de milioane de dolari in impozit pe profit, deci va puteti imagina ce sta l mijloc. Daca UE ar putea “stoarce” de la marile companii IT cateva zeci de miliarde de euro anual in baza impozitelor, ar exista bugete pentru multe finantari, dar unele companii ar putea decide sa creasca serios preturile unor produse.