Telekom, unul dintre cei mai mari operatori telecom de pe piata din Romania, se plange din cauza faptului ca profitul generat de afacerile din tara noastra este mult prea mic, in ciuda cresterii economice “record”. Plangerile vin prin vocea lui Srini Gopalan, membru in consiliul de administratie al Deutsche Telekom, el afirmand ca exista prea multi competitori pe piata din Romania, iar de aceea profitul inregistrat este atat de mic acum.
Telekom este de parere ca in urmatorii ani piata din Romania se va consolida, insa pana atunci capacitatea de investitii este destul de limitata din cauza profitului foarte mic inregistrat de catre operatori. Piata din Romania nu este una colosala, insa cu peste 30 de milioane de clienti ai serviciilor de telefonie mobila, exista destul loc pentru fiecare “jucator”, insa Telekom a resimtit cel mai mult concurenta facuta de catre Digi Mobil in ultimii ani.
Telekom se plange ca profitul din Romania e prea mic
Telekom le cere indirect autoritatilor sa reduca numarul operatorilor de telefonie mobila din tara, dar in acelasi timp sa nu ceara sume foarte mari pentru licentele in baza carora vor fi create viitoarele retele 5G din tara noastra. Telekom cere ieftinirea spectrului radio in Romania pentru a obtine profit mai mare in baza serviciilor pe care le ofera, dar e putin probabil ca guvernul sa raspunda favorabil, daca nu este motivat corespunzator pentru asta.
„Cred că vom vedea o consolidare a pieţei de telecom din România în următorii ani. Pentru că pe piaţă sunt prea mulţi jucători, nivelul profitabilităţii este foarte mic, iar de aceea capacitatea de a reinvesti este destul de limitată. Indiferent de soarta discuţiilor Vodafone – UPC, trebuie să presupui că va exista un al treilea jucător care să ofere servicii convergente fix-mobil în România.“
Telekom a pierdut milioane de clienti in ultimii ani din cauza concurentei facute de catre Digi Mobil pe piata telecom din tara noastra, iar Orange si Vodafone s-au dovedit a fi concurenti mult prea puternici. Realitatea este ca pe piata din Romania opereaza divizii ale celor mai mari grupuri telecom din lume, iar in acest context era normal ca profitul sa fie mic, mai ales ca Digi Mobil a “tras in jos” poata cu preturi mici pentru serviciile pe care le ofera.