Android si iOS sunt cele mai populare sisteme de operare pentru telefoane mobile inteligente, iar in anul 2017 au avut o cota de piata de 99% in lumea smartphone-urilor, o diferenta uriasa fata de anul 2010. Cei de la Statista s-au gandit sa faca o comparatie intre anii 2010 si 2017 pentru a ne arata cat de mult s-a schimbat lumea multumita evolutiei celor doua sisteme de operare, dar si a cresterii substantiale a vanzarilor de smartphone-uri.
In 2010 iOS avea 15.7% din piata smartphone, Android avea 22.7%, Blackberry avea 16%, Windows Phone avea 4.2%, iar restul de 41.5% era in cea mai mare parte a Symbianului celor de la Nokia. In 2010 Blackberry avea de una singura o cota de piata mai mare decat cea a iPhone, canadienii fiind atunci in varful producatorilor de smartphone-uri inainte de a intra intr-un declin imposibil de oprit chiar si acum, la 7 ani distanta.
Android vs iOS: Cum s-a Schimbat Lumea in 7 ani
Despre Symbian si Nokia nu cred ca mai are rost sa vorbim, sistemul de operare disparand in totalitate, in timp ce Nokia se ocupa acum cu multe alte lucruri in afara de dezvoltarea de telefoane clasice, sau smartphone-uri. Windows Phone este in aceeasi situatie, devenind deasemenea complet inexistent in ceea ce priveste piata smartphone, intrand in acei 0.1% din totalul telefoanelor care ruleaza alte sisteme de operare separat de iOS si Android.
iOS este deasemenea intr-o situatie foarte interesanta, deoarece in 7 ani cota sa de piata a scazut de la 15.7% la 14%, iar asta in ciuda faptului ca numarul de iDevice-uri active a crescut, cel mai probabil, de aproximativ 10 ori. Problema este ca Android a avut parte de o crestere mult mai mare in ceea ce priveste vanzarile de terminale mobile si existenta de terminale active, compania Apple nereusind sa opreasca acest lucru, insa macar ramane in atentia lumii cu unul dintre cele doua sisteme de operare care au monopol pe piata smartphone.