Sindicatul Dezvoltatorilor de Aplicatii cere Schimbari MARI de la Apple

Sindicatul Dezvoltatorilor Aplicatii Schimbari MARI Apple

Cu mai putin de o luna inainte ca WWDC 2018 sa inceapa, o multime de dezvoltatorii de aplicatii pentru iPhone, iPad si Mac s-au organizat intr-un “sindicat” prin care cer o serie de schimbari importante de la Apple. Sindicatul Dezvoltatorilor de aplicatii a trimis o scrisoare deschisa catre conducerea companiei Apple, cerand posibilitatea de a oferi aplicatii demo pentru utilizatori, dar si o reducere a comisionului perceput pentru vanzari.

Dezvoltatorii vor ca Apple sa le permita sa ofere aplicatiile platite din AppStore intr-o versiune “de proba”, care sa poata fi instalata gratuit in iPhone, iPad si Mac, incercata, iar mai apoi aplicatia completa sa poata fi cumparata. In aceasta vara se implinesc 10 ani din momentul lansarii AppStore, iar dezvoltatorii se unesc pentru a putea cere intr-o singura “voce” schimbari pe care niciunul dintre ei nu le-ar putea obtine in mod singular.

Sindicatul Dezvoltatorilor de Aplicatii cere Schimbari MARI de la Apple

Sindicatul vrea sa adune pana in 1000 de dezvoltatori saptamana aceasta, si pana la 20.000 pana cand va incepe WWDC 2018, pe 4 iunie, insa munca nu este una simpla, deoarece multi se vor teme de repercursiuni de la Apple. Desi cererea pentru a permite distribuirea de aplicatii pe baza de proba este usor de obtinut, reducerea comisionului perceput de Apple pentru AppStore este ceva ce pare putin probabil de a fi realizat curand.

“We believe that people who create great software should be able to make a living doing it. So we created The Developers Union to advocate for sustainability in the App Store. Today, we are asking Apple to commit to allowing free trials for all apps in the App Stores by the tenth anniversary of the App Store this July. After that, we’ll start advocating for a more reasonable revenue cut and other community-driven, developer-friendly changes.”

Apple este la prima “problema” de acest gen, deoarece pana acum dezvoltatorii nu s-au unit in vreo organizatie prin care sa ceara schimbari de la compania Apple, insa daca suficient de multi vor adera, atunci schimbari importante vor putea fi impuse. Va fi interesant de vazut cum va reactiona compania Apple in fata acestei initiative, insa daca nu va fi strans un numar important de dezvoltatori in sindicat, atunci sansele ca schimbari importante sa fie implementate scad considerabil.