Facebook este acuzata iarasi ca a vandut datele utilizatorilor din platforma sa, aparent aceasta practica intinzandu-se pana in anul 2015, compania americana distribuind datele utilizatorilor cu diverse companii. Conform acuzatiilor aduse acum impotriva companiei Facebook, aceasta le-a permis unor dezvoltatori de aplicatii sa vada listele de prieteni ale utilizatorilor, inclusiv numerele de telefon, dar si o estimare a “apropierii” dintre respectivele persoane din platforma.
Facebook ar fi partajat aceste date cu companii precum RBC Capital Markets, sau chiar Nissan Motors, insa lista companiilor care au avut acces neautorizat la datele oamenilor este in realitate mult mai mare de atat. Facebook sustine ca le-a oferit acestor companii acces la datele oamenilor doar pentru a imbunatati experienta de utilizare a lor, pentru a testa functii noi pentru aplicatii, si pentru a finaliza altele, negand ca accesul la datele despre prietenii utilizatorilor ar fi ramas dupa anul 2015.
Facebook a VANDUT in SECRET Datele Tale
Per our testimony to Congress: "We required developers to get approval from Facebook before they could request any data beyond a user’s public profile, friend list, and email address." https://t.co/OPVlepcuXT
— Facebook (@facebook) June 8, 2018
Facebook ar fi incalcat prin aceasta practica si o intelegere pe care ar fi facut-o cu autoritatile americane in 2012 pentru a nu partaja date pe care utilizatorii nu le-au marcat ca fiind publice si disponibile pentru toata lumea. Daca acest lucru este adevarat, atunci Facebook risca si amenzi usturatoare de la guvernul american, insa desigur ca trebuie facuta o investigatie amanuntita in prealabil pentru a se vedea daca acuzatiile se dovedesc a fi 100% adevarate.
“Facebook Inc. struck customized data-sharing deals that gave select companies special access to user records well after the point in 2015 that the social network has said it walled off that information, according to court documents, company officials and people familiar with the matter. Some of those and other agreements, collectively known internally as “whitelists,” also allowed certain companies to access additional information about a user’s Facebook friends, the people familiar with the matter said. That included information…”
Facebook sustine ca publicatia americana care a furnizat aceste informatii a gresit perioada in care datele au fost vandute catre companii terte, dar si ca nu s-au distribuit date despre listele de prieteni, poze, sau interesele acestora. Cine are dreptate in toata aceasta situatie este greu de spus, mai ales ca Facebook are tentinda de a minti asa cum ofera functii noi, deci ramane de vazut daca adevarul va fi vreodata aflat, sau totul va fi musamalizat, ca in trecut.