Android este cel mai folosit sistem de operare pentru terminale mobile, sau alte dispozitive inteligente, iar asta pentru ca Google a avut grija ca el sa fie gratuit pentru utilizare, cu respectarea unor reguli simple. Android este integrat in aproape toate telefoanele mobile importante lansate anual, exceptie facand telefoanele iPhone, insa in contrast cu iOS, nu ofera acelasi nivel de siguranta pentru utilizatorii care-i folosesc aplicatiile.
Android, din pacate, le permite aplicatiilor sa inregistreze tot ceea ce facem noi pe ecranele telefoanelor mobile, iar cercetatorii universitatii Northeastern din SUA au putut confirma acest lucru dupa analizarea a peste 17.000 de aplicatii din Google Play. Ei au dori sa verifice teoria conform careia aplicatiile Android asculta ce vorbim si afiseaza reclame in baza a ceea ce spunem, teoria fiind invalidata, dar alte probleme majore au fost descoperite.
Android: Problema URIASA care Afecteaza MILIOANE de Oameni
Android nu impiedica aplicatiile sa inregistreze imagini cu ceea ce facem pe cran si sa trimita acele imagini catre dezvoltatori, o aplicatie pentru comandat mancare in SUA fiind descoperita cand facea asta fara ca utilizatorul sa stie. Clipul video a fost trimis apoi spre analiza la o companie separata de cea care a dezvoltat aplicatia, Android punand astfel datele utilizatorilor in fata unor persoane care n-ar trebui sa aiba acces la ele in vreun fel, sau altul.
“User recordings are one of the cornerstones of qualitative app analytics. They give you the opportunity to see exactly what your users’ journey is in your mobile app. Every tap, swipe, and action of every screen is recorded, allowing you to gain instant insights of your app’s user experience.”
Android nu este, din pacate, un sistem de operare care sa ofere siguranta de care au nevoie utilizatorii, care trebuie sa stie ca datele lor sunt folosite doar in scopurile imbunatatirii serviciilor de care beneficiaza. Din pacate, ceea ce au descoperit cercetatorii americani ne arata iar doar ca in Android orice e posibil, iar utilizatorii nici macar n-au cum sa stie ce se intampla in aplicatiile lor pentru ca dezvoltatorii nu le spun ce se intampla dupa ce le instaleaza aplicatiile.