Google Maps este una dintre acele platforme de la care te astepti sa-ti ofere siguranta in momentul in care o folosesti, insa cercetatorii unor universitati, impreuna cu cei ai Microsoft, au reusit sa conceapa un atac foarte periculos la care toti suntem vulnerabili. Mai exact, cercetatorii au reusit sa creeze un atac prin care pot modifica hartile pe care le vad utilizatorii in Google Maps, acestea avand afisate asa-numite “harti fantoma” care ii directioneaza spre locatii gresite, fara ca ei sa stie ce se intampla.
Google Maps a fost tinta unui atac de acest gen in China, acolo unde cercetatorii au putut testa in liniste software-ul folosind doua telefoane mobile Android, ei reusind cu succes sa modifice semnalul GSM transmis catre utilizator, si sa-i afiseze o locatie falsa. Atacul este unul extrem de periculos deoarece persoana care foloseste Google Maps nu stie ce se intampla in realitate, insa atacul trebuie facut din imediata vecinatate a victimei.
Google Maps: ATACUL PERICULOS la care esti VULNERABIL
Google Maps este deci vulnerabila la acest atac, insa inclusiv Apple Maps este vulnerabila, sau aplicatia Pokemon GO, din moment ce semnalul GPS este cel modificat, dar e foarte posibil ca si alte platforme sa fie susceptibile de atacuri de acest gen. Google Maps si Apple Maps sunt vulnerabile in fata acestui atac deoarece nu ar folosi un sistem de criptare al datelor transmis intre utilizator si serviciu, deci comunicatia poate fi interceptata si modificata.
“Their hacks used an algorithm that searched for map layouts that look similar but aren’t the same as the real ones. It’s then possible to switch in a “ghost location” to replace the legitimate place the driver wants to get to without them noticing. These attacks would work on other GPS-based software, including Apple Maps and Pokemon Go.”
Google Maps este folosita de miliarde de oameni de pe planeta in fiecare an, iar Apple Maps are sute de milioane de utilizatori, deci atacuri de acest gen pot genera mari batai de cap pentru foarte multa lume, daca ar fi aplicate in lumea reala, la scara larga. Google Maps si Apple Maps au nevoie de sisteme de protectie care sa ne asigure ca putem naviga in siguranta oriunde trebuie sa ajungem, insa e greu de spus daca ele vor fi implementate.