Uniunea Europeana a lansat astazi o amenintare, care trebuia sa vina de mult timp, impotriva Apple si a altor producatori de smartphone-uri care s-au obligat sa standardizeze porturile de incarcare ale telefoanelor, dar n-au facut-o. Apple este una dintre cele 14 companii care s-a obligat inca din 2009 sa implementeze in iPhone un port care sa aiba la baza un standard adoptat la scara larga de catre industria producatoare de telefoane.
Uniunea Europeana vrea sa oblige toti producatorii de telefoane sa foloseasca acelasi tip de conector pentru a permite incarcarea telefoanelor cu orice fel de incarcator care poate fi cumparat de pe piata. Aceasta schimbare ar permite folosirea unui incarcator pentru a incarca orice fel de telefon de pe piata, iar Apple s-a obligat sa adere la aceasta strategie, semnand chiar si un document in acest sens, dar desigur ca n-au facut vreo miscare pana acum.
Apple e AMENINTATA de UE din cauza iPhone
In baza acelei intelegeri, companiile s-au obligat sa foloseasca doar porturi microUSB in telefoane, pana in 2011, insa intelegerea a expirat in 2012, iar multe inca fac ce vor, Apple avand porturi Lightning in telefoane si tablete. Avand in vedere ca Apple, si alte companii, inca nu vor sa ofere un standard unic pentru incarcarea telefoanelor, Uniunea Europeana vrea sa le oblige sa faca asta spre beneficiul consumatorilor, inclusiv prin legislatie comunitara.
“Given the unsatisfactory progress with this voluntary approach, the Commission will shortly launch an impact assessment study to evaluate costs and benefits of different other options. The European Commission has been pushing for a common charger for nearly a decade as it cited the more than 51,000 tons of electronic waste yearly from old chargers as well as the inconvenience to consumers.”
Uniunea Europeana isi analizeaza acum optiunile pentru a forta companiile producatoare de telefoane sa foloseasca un standard unic pentru produse, iar asta desi multe folosesc doar USB-C in momentul de fata. Apple nu prea vrea sa faca asta, pentru ca ii place sa isi tina clientii sechestrati cu propriile tehnologii, insa sper din suflet ca Uniunea Europeana sa gaseasca parghiile legale sa ii ajute sa inteleaga ca strategia comunista de a iti tine utilizatorii legati de tehnologii adoptate doar de tine, nu e chiar buna.