Vodafone este al doilea cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania, insa ieri a fost in centrul unui anunt foarte important care va afecta si tara noastra, el fiind facut de catre noul CEO, Nick Read. Grupul Vodafone trece prin probleme financiare destul de mari in aceasta perioada, compania avand datorii de 31 de miliarde de dolari de care vrea sa scape, iar pentru a face asta a anuntat o serie de masuri fara precedent pentru un grup telecom.
Vodafone a anuntat ca urmeaza sa concedieze 1700 de persoane in perioada urmatoare, posturile acestora fiind ocupate in Romania, Egipt si India, ele reprezentand cam 8% din totalul angajatilor la nivel global. Nu se stie cati angajati Vodafone din Romania vor fi concediati de catre operator, insa lucreaza 3000 de persoane pentru operator in Romania, iar cateva sute isi vor pierde locurile de munca, poate chiar pana la 15% din total, adica 500 de persoane.
Vodafone: ANUNT INGRIJORATOR Privind Romania
Vodafone vrea deasemenea sa vanda cateva zeci de mii din cele 110.000 de turnuri de telefonie mobila din Europa, jumatate fiind detinute de catre operator, acestea avand o valoare de 12 miliarde de dolari in momentul de fata. Aceasta este o masura pe care niciun alt grup telecom nu a mai facut-o vreodata in Europa, dar cu datorii de 31 de miliarde de euro, cei de la Vodafone intra in categoria de datorii pe care o vedem mai mult la state, nu la companii.
“The incoming chief executive of Vodafone has said he is considering a sale of tens of thousands of mobile masts to reduce the company’s €31bn debt pile, if the right deal can be struck. Mr Read also said the company would shed 1,700 jobs across shared service centres in Egypt, India and Romania this financial year, roughly 8 per cent of the workforce in that side of the business.”
Vodafone a adunat datorii atat de mari din cauza concurentei crescute in segmentul telecom, dar si a deciziilor proaste luate de catre conducerea anterioara a companiei, asa ca a fost nevoia unor restructurari masive. Vodafone va mai lua cu siguranta si alte masuri in viitor pentru a-si reduce pierderile, si a creste profitul, acesta fiind doar primul pas pentru revenirea la normalitate intr-un moment in care compania trece printr-o perioada foarte dificila.